În consecință, Isus a devenit garantul unui legământ mai bun.
Evrei 7:22, NTR
Garantul și garanția sunt necesare atunci când debitorul are nevoie de credit moral pentru a beneficia de un credit bancar. Garantul sau garanție constituie o valoare de care creditorul o poate dispune în caz de insolvență a afacerii promovate de debitor.
Din punct de vedere spiritual, noi, oamenii, ne-am pierdut creditul în fața Creditorului ceresc. Primul legământ deși era atât de promițător, adică oamenii promiteau atâtea, a devenit falimentar și fără speranță de revenire, recuperare și refacere. În consecință, afacerea vechiului legământ a fost abandonată.
A fost pus la punct un nou legământ. Este un fel de a zice că acesta este nou, deoarece el exista din veșnicie, doar că ratificarea lui este mai nouă. Ea a fost realizată la Golgota. Isus a devenit garantul acestui legământ. Termenul original pentru „legământ” poate fi la fel de bine tradus și ca „testament”.
Obiectul acestui testament nou este moștenirea vieții veșnice cu toate dotările și anexele de rigoare. Dar cine să gireze din partea omului o asemenea valoare imposibil de evaluat? Când este vorba despre a gira pentru cineva un împrumut bancar, nu prea se înghesuie nimeni, având în vedereriscul pe care îl presupune o asemenea angajare. Dar Isus S-a oferit de bunăvoie și chiar insistă într-un anumit fel să garanteze reușita proiectului răscumpărării noastre din păcat. Ca beneficiari și responsabili față de noul legământ, misiunea noastră este de a promova dragostea și înțelepciunea lui Dumnezeu care se află la baza acestuia.
Doamne, înscrie și numărul meu de cont în lista Ta de debitori acoperiți de oferta Ta. Amin!