Bacea și Nana

  „El este Capul trupului, al Bisericii. El este Începutul, cel întâi născut dintre cei morți, pentru ca în toate lucrurile să aibă întâietate.” Coloseni 1:18

  Într-o dimineață geroasă de ianuarie, zăpada gemea sub opincile de piele groasă a celor ce se îndreptau spre biserica din sat.

  Grele vremuri… Cumplită sărăcie…

  Pentru ca să poată drămui bine mâncarea, și puținele „bunătăți” ce le avea în cămară, mama a instituit o regulă de la care nu voia în ruptul capului să se abată, și anume: atunci când se făcea mălai (un fel de mămăligă din boabe zdrobite de porumb) nimeni nu avea voie să ia nimic din ceaun înainte ca tata să verifice dacă toți sunt la masă și vor primi „ceva”. În lipsa tatălui, mama prelua acest rol, iar dacă și mama era plecată, intra în scenă „bacea”.

  Cine era bacea? Bacea era întâiul născut al familiei. În cazul în care întâiul născut în familie era o fată, i se spunea „nana”. Așa că bacea sau nana țineau locul părinților atunci când aceștia lipseau temporar sau pentru totdeauna.

  În acea dimineața geroasă, părinții si copiii mai mari plecaseră la biserică, lăsând acasă copiii mai mici dormind. Când aceștia s-au trezit, au găsit pe marginea sobei ceaunul cu mălai gata pregătit, dar vai! Nu era acasă nici tata, nici mama, nici „băciuța” ca să se poată începe mălaiul. La fierbere, mălaiul prinde deasupra o coajă groasă care se întărește, căreia oamenii locului îi spuneau „piele”.

  După ce s-au sfătuit, copiii rămași acasă au hotărât să trimită pe Gheorghiță la biserică ca să-l cheme pe „băciuța” să le înceapă mălaiul. Zis și făcut! Îmbrăcat cu șuba de muncă a lu’ tata și cu cizmele fratelui mai mare, Gheorghiță ajunse la biserică, crăpeți ușa mare de la intrare și, într-un moment de liniște, strigă cu glas rugător: „Băciuță, hai acasă să iei pielea dă pă mălai!”. Trase ușa și fugi.

  Hazlie întâmplare, subiect de povestit prin șezători, dar atât de bună de luat învățătură pentru noi cei care am uitat de respectul si de întâietatea ce li se cuvine celor mai în vârstă decât noi sau de regulile pe care trebuie să le respectăm.

  Ionel Indricau

  Explo
  Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  Dragostea înainte de toate!

  Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept, ca să ne ierte păcatele și...

  Alege

  Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept, ca să ne ierte păcatele și...

  Unirea

  De aceea, dați-vă și voi toate silințele ca să uniți cu credința voastră fapta; cu...

  Lucruri din belșug

  Căci, dacă aveți din belșug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să...

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...