Iarna este frumos când faci câte o drumeție la munte, însă riscurile sunt pe măsura anotimpului. Mai degrabă previi decât să fie nevoie să supraviețuiești.
Informația, în cazul ăsta, poate însemna mai multă siguranță. Echipamentul trebuie să fie adaptat sezonului rece și chiar dacă pleci ziua ia o lanternă, apă și mâncare. Extremității corpului trebuie să îi acorzi o atenție specială. Zăpada oricât ar fi de puțină, necesită energie suplimentară pentru deplasare, deoarece piciorul afundat în zăpadă necesită mai mult efort pentru deplasare. De aceea, iarna îți va trebui mai mult timp să parcurgi aceeași distanță pe care o parcurgi vara.
Dar cel mai important este bine să nu pleci pe munte dacă nu ești cu minim trei persoane, deoarece în cazul accidentării unui coleg care nu se mai poate deplasa, un coleg rămâne cu cel accidentat, iar ceilalți doi merg după ajutoare. Un alt motiv este că mai bine se ajută două persoane să transporte o a treia.
Oricum ar fi, anunță înainte traseul pe care vrei să îl urmezi, ora plecării și ora la care intenționezi să ajungi. Deplasarea în grup se va face în coloană, iar capul de coloană este cel care ”sparge” zăpada și el trebuie schimbat periodic pentru a nu obosi.
Pentru a crea o potecă în zăpadă ca un tunel frumos este bine să calci pe jumătate din urma celui din față – pentru a lungi urmele, astfel încât celor din spate să le fie mult mai ușor să meargă. Este mai bine să nu te aventurezi pe trasee prea lungi, prea înalte sau abrupte. Nu părăsi grupul sau traseul anunțat. Folosește mai degrabă poteci foarte populare și umblate, care să fie deja bătătorite de grupuri de drumeți.
Mersul pe munte se aseamănă mersului în viața spirituală. Ca să nu ți se întâmple nimic pe drum este bine să te pregătești mai înainte. Prevenția înseamnă să înveți mai dinainte ce ai de făcut în situații de criză. Un sfat al Bibliei este:
”Ascultă sfaturile și primește învățătura ca să fii înțelept pe viitor!” (Prov. 19,20).
Trebui să strângi informații din Biblie, care este cea mai sigură sursă despre drumul spiritual cu Dumnezeu; dar atenţie şi cum foloseşti aceste informaţii la timpul potrivit textului şi contextului. Pe calea parcursă de tine, riscul cel mai mare este să nu ai prieteni veritabili care să te însoţească, dar ai promisiunea că Isus va fi mereu cu tine în iarna ta spirituală.
Practic: Vorbeşte cu prietenii tăi şi realizaţi un plan temeinic pentru următoarea voastră excursie de o zi la munte.
Gusty Angheluta