Cu toții dorim să ne bucurăm de excursii reușite și de amintiri plăcute. Una din cheile reușitei unei excursii este să fi mereu ferit de umiditate. Fie că este anotimp ploios sau secetos, corpul tău trebuie să fie asigurat împotriva umidități din afara ta sau din interiorul corpului tău. Uneori acest lucru poate face diferența dintre confort și suferință (beșici, infecții, răni, răceală etc.)
Pentru bocanci este de preferat să folosești un spray impermeabilizant insistând la cusături şi îmbinări. Pentru a evita pătrunderea apei, unge pielea încălțămintei cu substanţe grase aplicate în strat subţire ca: ulei de măsline, ulei de peşte, apoi aplică o cremă de pantofi. Nu uita să cureți încălțămintea de noroi după fiecare purtare. Pentru a usca încălţămintea umedă, umple-o cu hârtie şi ţine-o departe de orice sursă de căldură. La bocanci mai vechi eu am topit picături de ceară prin micile crăpături.
Dacă ți s-a udat încălțămintea pe interior, scoate picioarele și pune-le în pungi de plastic, apoi încalță ciorapii și încălțămintea. Iar dacă nu vrei să aluneci pe gheață pune leucoplast pe talpa încălţămintei sau o pereche de şosete flauşate peste bocanci.
Poţi să fi bine îmbrăcat, să ai mâncare şi alte echipamente de supravieţuite, dar să nu poţi ajunge acasă deoarece ai încălţămintea udă! Atunci nu poţi să fi liniştit nici tu, nici colegii tăi care trebuie să te însoţească şi nici cei la care te aşteaptă cu veşti bune.
Îţi doresc să fi mereu pregătit să mergi cu veşti bune
„având picioarele încălţate cu râvna Evangheliei păcii” (Efeseni 6,15)
Practic: ia-ţi timp azi şi foloseşte una din metodele care îţi vin la îndemână pentru impermeabilizarea încălţămintei tale.
Gusti Angheluță, Director Exploratori, Conferința Oltenia