Țara Malgașilor

  Daca zici: Ah! N-am stiut!… Crezi ca nu vede Cel ce cantareste inimile si Cel ce vegheaza asupra sufletului tau? Si nu va rasplati El fiecaruia dupa faptele lui? – Proverbe 24:12

  Situată la întretăierea vechilor căi maritime străbătute de corăbiile ce se duceau în Asia de sud-est, insula Madagascar, cu o suprafaţă de 589840 km2 (dublul suprafeţei României), constituie punctul de încrucişare a drumurilor unde se întâlneau locuitorii Africii Orientale cu călători din diverse ţări ale Asiei.

  Europenii au cunoscut insula la începutul secolului al XIV-lea, din cărţile lui Marco Polo, care n-a vizitat-o, însă a descris cele auzite de la alţii.

  Numele de Madagascar înseamnă “Tara malgaşilor”, deoarece băştinaşii purtau numele de madegasi (malgaşi), adică “oamenii malaezi”. Malaezii, care navigau departe spre apus de arhipeleagul lor, au populat insula în primele secole ale erei noastre.

  Curiozitatea acestei insule o constituie fauna caracteristică, formată din lemurieni, numiţi şi “maimuţe false”. Numele de lemurieni le-a fost dat de primii europeni, care văzând aceste mamifere cu ochii lor mari cum îi privesc fără sfială, le-au numit lemuser, cuvânt latin ce înseamnă “strigoi”. Alături de lemurieni sunt foarte multe specii de şerpi, dar inofensivi, crocodili, cameleoni, cei mai mari fluturi din lume şi 250 de specii de păsări.

  La 500 de km spre vest de insula Madagascar, se găseşte o insulă mică de corali, insula Tromelin, situată la încrucişarea curenţilor atmosferici. Oamenii de ştiinţă malgaşi, au constatat că uraganele care vizitează Madagascarul, traversează înainte cu 48 de ore înainte, insula Tromelin. De aceea s-a înfiinţat pe insula Tromelin o staţie meteorologică, utilata cu cele mai moderne instrumente meteorologice.

  Astfel, insula “pândeşte” ca o santinelă furtunile şi dă imediat alarmă pentru ca malgaşii să fie pregătiţi.

  Tu eşti pregătit? Furtuni sunt în viaţa fiecăruia dintre noi. Cine veghează pentru tine? Ţi-ai găsit “santinela”?

  Numai ia seama asupra ta si vegheaza cu luare aminte asupra sufletului tau, in toate zilele vietii tale, ca nu cumva sa uiti lucrurile pe care ti le-au vazut ochii si sa-ti iasa din inima; fa-le cunoscut copiilor tai si copiilor copiilor tai. (Deut.4:9)

  Remus Ciutan, Director Exploratori, Conferința Transilvania Sud

  Țara Malgașilor - 2018. Daca zici: Ah! N-am stiut!… Crezi ca nu vede Cel ce cantareste inimile si Cel ce vegheaza asupra sufletului tau? Si nu va rasplati El fiecaruia dupa faptele lui? - Proverbe 24:12
  Explo
  Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  Promisiuni uimitoare

  Binecuvântează dar casa robului Tău, ca să dăinuiască pe vecie înaintea Ta! Căci Tu, Doamne...

  Alege binecuvântarea specială!

  Binecuvântează dar casa robului Tău, ca să dăinuiască pe vecie înaintea Ta! Căci Tu, Doamne...

  Gândul veșniciei

  Și toată mulțimea aceasta va ști că Domnul nu mântuiește nici prin sabie nici prin...

  Când lupți alături de Dumnezeul nevăzut

  Și toată mulțimea aceasta va ști că Domnul nu mântuiește nici prin sabie nici prin...

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...