Țara Malgașilor

  Daca zici: Ah! N-am stiut!… Crezi ca nu vede Cel ce cantareste inimile si Cel ce vegheaza asupra sufletului tau? Si nu va rasplati El fiecaruia dupa faptele lui? – Proverbe 24:12

  Situată la întretăierea vechilor căi maritime străbătute de corăbiile ce se duceau în Asia de sud-est, insula Madagascar, cu o suprafaţă de 589840 km2 (dublul suprafeţei României), constituie punctul de încrucişare a drumurilor unde se întâlneau locuitorii Africii Orientale cu călători din diverse ţări ale Asiei.

  Europenii au cunoscut insula la începutul secolului al XIV-lea, din cărţile lui Marco Polo, care n-a vizitat-o, însă a descris cele auzite de la alţii.

  Numele de Madagascar înseamnă “Tara malgaşilor”, deoarece băştinaşii purtau numele de madegasi (malgaşi), adică “oamenii malaezi”. Malaezii, care navigau departe spre apus de arhipeleagul lor, au populat insula în primele secole ale erei noastre.

  Curiozitatea acestei insule o constituie fauna caracteristică, formată din lemurieni, numiţi şi “maimuţe false”. Numele de lemurieni le-a fost dat de primii europeni, care văzând aceste mamifere cu ochii lor mari cum îi privesc fără sfială, le-au numit lemuser, cuvânt latin ce înseamnă “strigoi”. Alături de lemurieni sunt foarte multe specii de şerpi, dar inofensivi, crocodili, cameleoni, cei mai mari fluturi din lume şi 250 de specii de păsări.

  La 500 de km spre vest de insula Madagascar, se găseşte o insulă mică de corali, insula Tromelin, situată la încrucişarea curenţilor atmosferici. Oamenii de ştiinţă malgaşi, au constatat că uraganele care vizitează Madagascarul, traversează înainte cu 48 de ore înainte, insula Tromelin. De aceea s-a înfiinţat pe insula Tromelin o staţie meteorologică, utilata cu cele mai moderne instrumente meteorologice.

  Astfel, insula “pândeşte” ca o santinelă furtunile şi dă imediat alarmă pentru ca malgaşii să fie pregătiţi.

  Tu eşti pregătit? Furtuni sunt în viaţa fiecăruia dintre noi. Cine veghează pentru tine? Ţi-ai găsit “santinela”?

  Numai ia seama asupra ta si vegheaza cu luare aminte asupra sufletului tau, in toate zilele vietii tale, ca nu cumva sa uiti lucrurile pe care ti le-au vazut ochii si sa-ti iasa din inima; fa-le cunoscut copiilor tai si copiilor copiilor tai. (Deut.4:9)

  Remus Ciutan, Director Exploratori, Conferința Transilvania Sud

  Explo
  Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  Mai mult decât o paradă

  Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept, ca să ne ierte păcatele și...

  Dacă ne mărturisim păcatele…

  Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept, ca să ne ierte păcatele și...

  Dragostea înainte de toate!

  Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept, ca să ne ierte păcatele și...

  Alege

  Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept, ca să ne ierte păcatele și...

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Restaurare

  Slujim unui Dumnezeu puternic și minunat, care vrea să restaureze relațiile dintre cei care fac parte din poporul Lui. Cheia constă în mărturisirea personală. Dumnezeu ne-a înnoit, pe mine și pe soțul meu, și a făcut să ne putem căsători din nou.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  A szent város feletti jelenet

  „Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztassék a szerint,...