Țara Malgașilor

  Daca zici: Ah! N-am stiut!… Crezi ca nu vede Cel ce cantareste inimile si Cel ce vegheaza asupra sufletului tau? Si nu va rasplati El fiecaruia dupa faptele lui? – Proverbe 24:12

  Situată la întretăierea vechilor căi maritime străbătute de corăbiile ce se duceau în Asia de sud-est, insula Madagascar, cu o suprafaţă de 589840 km2 (dublul suprafeţei României), constituie punctul de încrucişare a drumurilor unde se întâlneau locuitorii Africii Orientale cu călători din diverse ţări ale Asiei.

  Europenii au cunoscut insula la începutul secolului al XIV-lea, din cărţile lui Marco Polo, care n-a vizitat-o, însă a descris cele auzite de la alţii.

  Numele de Madagascar înseamnă “Tara malgaşilor”, deoarece băştinaşii purtau numele de madegasi (malgaşi), adică “oamenii malaezi”. Malaezii, care navigau departe spre apus de arhipeleagul lor, au populat insula în primele secole ale erei noastre.

  Curiozitatea acestei insule o constituie fauna caracteristică, formată din lemurieni, numiţi şi “maimuţe false”. Numele de lemurieni le-a fost dat de primii europeni, care văzând aceste mamifere cu ochii lor mari cum îi privesc fără sfială, le-au numit lemuser, cuvânt latin ce înseamnă “strigoi”. Alături de lemurieni sunt foarte multe specii de şerpi, dar inofensivi, crocodili, cameleoni, cei mai mari fluturi din lume şi 250 de specii de păsări.

  La 500 de km spre vest de insula Madagascar, se găseşte o insulă mică de corali, insula Tromelin, situată la încrucişarea curenţilor atmosferici. Oamenii de ştiinţă malgaşi, au constatat că uraganele care vizitează Madagascarul, traversează înainte cu 48 de ore înainte, insula Tromelin. De aceea s-a înfiinţat pe insula Tromelin o staţie meteorologică, utilata cu cele mai moderne instrumente meteorologice.

  Astfel, insula “pândeşte” ca o santinelă furtunile şi dă imediat alarmă pentru ca malgaşii să fie pregătiţi.

  Tu eşti pregătit? Furtuni sunt în viaţa fiecăruia dintre noi. Cine veghează pentru tine? Ţi-ai găsit “santinela”?

  Numai ia seama asupra ta si vegheaza cu luare aminte asupra sufletului tau, in toate zilele vietii tale, ca nu cumva sa uiti lucrurile pe care ti le-au vazut ochii si sa-ti iasa din inima; fa-le cunoscut copiilor tai si copiilor copiilor tai. (Deut.4:9)

  Remus Ciutan, Director Exploratori, Conferința Transilvania Sud

  Țara Malgașilor - 2018. Daca zici: Ah! N-am stiut!… Crezi ca nu vede Cel ce cantareste inimile si Cel ce vegheaza asupra sufletului tau? Si nu va rasplati El fiecaruia dupa faptele lui? - Proverbe 24:12
  Explo
  Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  La plecare și la venire

  Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și pînă în veac....

  Protecție Divină

  Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și pînă în veac....

  Domnul este Păstorul meu

  Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și pînă în veac....

  Neîncetat

  Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și pînă în veac....

  Publicate astăzi

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Dă-te la o parte!

  Am învățat că la vârsta ei eu îi pot fi doar prietenă, în niciun caz și conștiință. Dar cel mai mult am învățat să mă rog cu insistență și să mă dau la o parte din drum pentru ca Domnul să lucreze.

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Sátán mesteri csalásai

  „A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi; a kinyilatkoztatott dolgok pedig a mieink és a...