Coasta Scheletelor

  „Mai mult face un nume bun decât untdelemnul mirositor…” Eclesiastul 7:1

  Nebunul nu se va mai numi ales la suflet, nici miselul nu se va mai numi cu inima larga. (Isaia 32:5)

  Africa este continentul cu cele mai multe contradicţii, dar şi curiozităţi. O porţiune a ţărmului namibian, care este situată între Deşertul Namib şi Oceanul Atlantic şi măsoară 500 de km, adică dublul lungimii ţărmului românesc la Marea Neagră, a căpătat denumirea macabră de „Coasta Scheletelor”.

  De-a lungul coastei, curenţii înşelători, uraganele puternice, ceţurile perfide şi recifele coralifere ascuţite, ascunse uneori sub luciul apei, au provocat o sumedenie de pagube în rândul vaselor care treceau prin zonă. Drept mărturie stau epavele de pacheboturi, remorchere, distrugătoare, galioane, traulere şi clipere care se întind de la un capăt la celălalt al coastei.

  „Coasta Scheletelor” a primit acest nume în 1933, când un pilot elveţian, Carl Nauer, s-a prăbuşit cu avionul său undeva pe ţărm, în cursul unui zbor de la Cape Town spre Londra. Un ziarist care a vrut să-şi „coloreze” articolul cu detalii sugestive despre coasta devenită celebră datorită epavelor ce împânzeau ţărmul a sugerat că trupul pilotului ar putea fi găsit până la urmă pe „Coasta Scheletelor”. Nauer nu a mai fost găsit niciodată, dar denumirea coastei s-a fixat astfel în mentalul colectiv.

  Cu toate acestea, denumirea pe care a căpătat-o nu face din Coasta Scheletelor cel mai înfricoşător sau neospitalier loc din lume, la fel cum „limanurile bune” despre care aminteşte Pavel în Faptele Apostolilor, capitolul 27, nu fac din acest ostrov cel mai paradisiac loc de pe glob. Dimpotrivă, Pavel, aflându-se prin zonă, spune în versetul 10: „Oamenilor, călătoria văd că nu se va face fără primejdie şi fără multă pagubă… chiar şi pentru vieţile voastre”, fiind nevoit chiar să piardă o iarnă din cauza furtunilor din „limanurile bune”.

  Ţie ce fel de prieten ţi-ar plăcea să ai: unul bun, dar cu un nume rău, sau unul rău, dar cu un nume bun? Dar tu cum ai vrea să fii?

  „… le voi da un nume veşnic, care nu se va stinge.” Isaia 56:5

  Remus Ciutan, Director Exploratori, Conferința Transilvania Sud

  Explo
  Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  Dragostea înainte de toate!

  Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept, ca să ne ierte păcatele și...

  Alege

  Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept, ca să ne ierte păcatele și...

  Unirea

  De aceea, dați-vă și voi toate silințele ca să uniți cu credința voastră fapta; cu...

  Lucruri din belșug

  Căci, dacă aveți din belșug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să...

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...