Ţi-a fost vreodată frică de urs? Este bine să şti că ursul brun nu atacă omul ziua decât provocat sau rănit, spre deosebire de noapte, sau de ursoaica cu pui – periculoasă oricând. Însă urși se vor apropia de tabără pentru a căuta hrană, pe care o simte de la 1,5 km distanță.
Într-o zonă cu urși nu devia de la traseu, vorbește tare, bate din palme și cântă. Este bine să călătorești într-un grup și să nu mergi prin pădure noaptea.
Dacă dai nas în nas cu un urs, păstrează-ți calmul și retrage-te încet, cu fața spre el. Dă din mâini, vorbește-i calm. NU-i întoarce spatele, NU fugi (el aleargă mai repede). În cazul (foarte rar) că devine agresiv și pornește un atac, este doar pentru a intimida. Dacă poți, rămâi pe loc și nu încerca să fugi. Dacă chiar te atacă, o variantă este să faci pe mortul, stai pe burtă pentru a feri fața, gâtul, pieptul și abdomenul de mușcături. Dacă continuă, lovește-l cu orice obiect ai la îndemână: țintește-i ochii sau nasul și fă cât mai mult zgomot cu putință; doar în acest caz poți fugi lăsând în urma ta un rucsac sau o haină pe care se va opri să o miroase.
Lupta cu ursul nu ne este caracteristică, însă în viață trebuie să știm să ne ferim și chiar să luptă cu aspecte care ne depășesc. Înainte de a pleca în drumeţie cere ca înaintea ta să meargă Domnul Isus şi astfel vei fi ocrotit.
Dumnezeul meu, în bunătatea Lui, îmi iese înainte; Dumnezeu mă face să-mi văd împlinită dorinţa faţă de cei ce mă prigonesc. Psalm 59: 10
Practic: Care a fost ultimul pericol cu care te-ai întâlnit? Cum ai scăpat?
Resurse: https: //www.ampbears.ro/en/news/what-we-need-to-know-about-the-bears-2
Gusti Angheluță, Director Exploratori, Conferința Oltenia