Articolul precedentSă ne împotrivim ispitei
  Articolul următorSă fim buni și iubitori

  Vânătorii San

  Vechii locuitori ai Africii de Sud, întâlniţi în Deşertul Namib, sunt urmaşi ai unei populaţii străvechi, care a supravieţuit colonizării omului alb datorită instinctelor şi tehnicilor moştenite. Cu ajutorul acestor tehnici, ei au învăţat cum să îşi procure hrană şi în special apă. Aceşti băştinaşi sunt numiţi „vânătorii san”, iar tehnicile lor de vânătoare şi de supravieţuire aşa-zis „primitive” sunt observate cu mare atenţie de către „civilizatul” om alb pentru a fi însuşite şi folosite din păcate uneori chiar împotriva naturii.
  Te întrebi probabil de unde au învăţat, la rândul lor, vânătorii san toate aceste secrete. Ei bine, direct de la natură. Ei au observat că onymacris – o insectă neagră ce seamănă cu un scarabeu sau cu un cărăbuş, doar că este dublu că mărime, întâlnit în zona în care Deşertul Namib se întâlneşte cu Coasta Scheletelor – are un mod original de a-şi procura apa necesară. Noaptea, când ceaţa fantomatică de deasupra dunelor de nisip întâlnite în apropierea Coastei Scheletelor coboară până la contactul cu nisipul, devenind mai densă, insecta stă nemişcată, aşteptând ca picăturile de apă să se condenseze pe elitrele sale. Atunci când consideră că s-au acumulat suficiente picături microscopice pe spatele său, ridică abdomenul cu ajutorul picioarelor din spate, coborând capul până la pământ într-o poziţie ce seamănă cu o rugăciune smerită. Această poziţie o ajută să-şi obţină apă vitală, care se scurge de pe tot corpul până în gura insectei.

  Cine învaţă o insectă – despre care noi, oamenii, spunem că ar fi lipsită de cea mai elementară formă de inteligenţă – să supravieţuiască? Dar pe vrăbii cine le învaţă cum să supravieţuiască gerului năprasnic al iernii? Biblia ne spune că Domnul este Cel care poartă de grijă oricărei vieţuitoare, oricât de neînsemnată ar părea.

  „Nu se vând oare cinci vrăbii cu doi bani? Totuşi niciuna din ele nu este uitată înaintea lui Dumnezeu. Şi chiar perii din cap, toţi vă sunt număraţi. Deci să nu vă temeţi: voi sunteţi mai de preţ decât multe vrăbii.” Luca 12: 6-7

  Remus Ciutan, Director Exploratori, Conferința Transilvania Sud

  Vânătorii San - 2018. Cine învaţă o insectă – despre care noi, oamenii, spunem că ar fi lipsită de cea mai elementară formă de inteligenţă – să supravieţuiască? Dar pe vrăbii cine le învaţă cum să supravieţuiască gerului năprasnic al iernii? Biblia ne spune că Domnul este Cel care poartă de grijă oricărei vieţuitoare, oricât de neînsemnată ar părea.
  Explo
  Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  Dumnezeu nu renunță

  Chiar dacă ai fi risipit până la cealaltă margine a cerului, chiar și de acolo...

  Atât de important

  Chiar dacă ai fi risipit până la cealaltă margine a cerului, chiar și de acolo...

  „Căutați-Mă, și veți trăi!”

  Chiar dacă ai fi risipit până la cealaltă margine a cerului, chiar și de acolo...

  Când te-ai pierdut ultima dată?

  Chiar dacă ai fi risipit până la cealaltă margine a cerului, chiar și de acolo...

  Publicate astăzi

  Primul rege al lui Israel

  Poate cea mai importantă lecție este aceea a dependenței de Dumnezeu; când cineva se consideră prea bun pentru a se mai lăsa condus de Dumnezeu, va face greșeli ireparabile. Ziua de azi este o ocazie să refaci dependența ta modestă și sigură față de Dumnezeu.

  Ce mică-i lumea!

  Mulțumim, Doamne, pentru făgăduința reîntâlnirii din ceruri cu prietenii și cu cei dragi! Mulțumim în mod special pentru minunea întâlnirii cu cei careau fost influențați și îndemnați de viața noastră ca să Te caute! Fie ca și eu să trăiesc în așa fel ca alții să Te vadă în mine. În numele lui Isus, Amin!

  Esenţa existenţei noastre

  Crede că trăieşti, simţi şi acţionezi pentru că El este în tine şi tu eşti în El! Fără prezenţa Sa în viaţa ta, ai pieri. Ce privilegiu imens să ştii că Dumnezeu te iubeşte foarte mult şi îţi acceptă întreaga viaţă în ciuda tuturor greşelilor!

  Scrisoare cu un destinatar și doi beneficiari

  Doamne, ajută-mă să văd în oameni ce vezi Tu frumos și bun! Dă-mi putere să descopăr lucruri pozitive în cei care astăzi îmi par neplăcuți! Ajută-mă să iubesc ca Tine! PROVOCARE: Fă o listă cu persoane din anturajul tău și în fiecare zi a săptămânii roagă-te pentru o altă persoană sau grup! Îți recomand să adaugi pe listă nu doar persoane dragi, ci și persoane mai puțin apropiate sau chiar persoane care nu îți sunt tocmai simpatice.

  Boldogok, akik vigyáznak

  „Boldogok azok a szolgák, akiket az úr, mikor hazamegy, vigyázva talál: bizony mondom néktek, hogy...