Articolul precedentSă ne împotrivim ispitei
  Articolul următorSă fim buni și iubitori

  Vânătorii San

  Vechii locuitori ai Africii de Sud, întâlniţi în Deşertul Namib, sunt urmaşi ai unei populaţii străvechi, care a supravieţuit colonizării omului alb datorită instinctelor şi tehnicilor moştenite. Cu ajutorul acestor tehnici, ei au învăţat cum să îşi procure hrană şi în special apă. Aceşti băştinaşi sunt numiţi „vânătorii san”, iar tehnicile lor de vânătoare şi de supravieţuire aşa-zis „primitive” sunt observate cu mare atenţie de către „civilizatul” om alb pentru a fi însuşite şi folosite din păcate uneori chiar împotriva naturii.
  Te întrebi probabil de unde au învăţat, la rândul lor, vânătorii san toate aceste secrete. Ei bine, direct de la natură. Ei au observat că onymacris – o insectă neagră ce seamănă cu un scarabeu sau cu un cărăbuş, doar că este dublu că mărime, întâlnit în zona în care Deşertul Namib se întâlneşte cu Coasta Scheletelor – are un mod original de a-şi procura apa necesară. Noaptea, când ceaţa fantomatică de deasupra dunelor de nisip întâlnite în apropierea Coastei Scheletelor coboară până la contactul cu nisipul, devenind mai densă, insecta stă nemişcată, aşteptând ca picăturile de apă să se condenseze pe elitrele sale. Atunci când consideră că s-au acumulat suficiente picături microscopice pe spatele său, ridică abdomenul cu ajutorul picioarelor din spate, coborând capul până la pământ într-o poziţie ce seamănă cu o rugăciune smerită. Această poziţie o ajută să-şi obţină apă vitală, care se scurge de pe tot corpul până în gura insectei.

  Cine învaţă o insectă – despre care noi, oamenii, spunem că ar fi lipsită de cea mai elementară formă de inteligenţă – să supravieţuiască? Dar pe vrăbii cine le învaţă cum să supravieţuiască gerului năprasnic al iernii? Biblia ne spune că Domnul este Cel care poartă de grijă oricărei vieţuitoare, oricât de neînsemnată ar părea.

  „Nu se vând oare cinci vrăbii cu doi bani? Totuşi niciuna din ele nu este uitată înaintea lui Dumnezeu. Şi chiar perii din cap, toţi vă sunt număraţi. Deci să nu vă temeţi: voi sunteţi mai de preţ decât multe vrăbii.” Luca 12: 6-7

  Remus Ciutan, Director Exploratori, Conferința Transilvania Sud

  Vânătorii San - 2018. Cine învaţă o insectă – despre care noi, oamenii, spunem că ar fi lipsită de cea mai elementară formă de inteligenţă – să supravieţuiască? Dar pe vrăbii cine le învaţă cum să supravieţuiască gerului năprasnic al iernii? Biblia ne spune că Domnul este Cel care poartă de grijă oricărei vieţuitoare, oricât de neînsemnată ar părea.
  Explo
  Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  Binecuvântat prin mustrare!

  Ferice de omul pe care-l ceartă Dumnezeu! Nu nesocoti mustrarea Celui Atot Puternic. (Iov 5:17)Se...

  Cearta

  Ferice de omul pe care-l ceartă Dumnezeu! Nu nesocoti mustrarea Celui Atot Puternic. (Iov 5:17)Unul...

  La furat

  Ferice de omul pe care-l ceartă Dumnezeu! Nu nesocoti mustrarea Celui Atot Puternic. (Iov 5:17)Iubirea...

  Cum să trăiești o viață din ce în ce mai fericită?

  Ferice de omul pe care-l ceartă Dumnezeu! Nu nesocoti mustrarea Celui Atot Puternic. (Iov 5:17)Nu...

  Publicate astăzi

  Primii patru oameni din lume

  Resentimentele cresc în timp dacă nu suntem atenți și dacă nu păstrăm o legătură deplină cu Dumnezeu.

  În fiecare zi, un capitol

  Dumnezeu ne promite că nu ne va „lăsa” și nu ne va „părăsi”, indiferent de circumstanțe. Am simțit conducerea divină – am văzut o schimbare care conducea spre creștere spirituală.

  Dreptatea

  Toţi cei care „flămânzesc şi însetează după neprihănire” sunt numiţi „ferice”. Dumnezeu îi numeşte oameni fericiţi. Înţelegi acest lucru? Ei vor fi categoric săturaţi în virtutea dreptăţii divine.

  Paşte mieluşeii şi oiţele mele!

  Doamne, dă-ne înțelepciune să fim buni mentori și pune în inima noastră iubire față de copiii și tinerii bisericii Tale! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți numele tuturor copiilor și tinerilor din biserica ta! Apoi, roagă-te pentru fiecare nume în parte!

  Jellem, amit a világ elismer

  "Legyetek feddhetetlenek és tiszták, Isten szeplőtlen gyermekei az elfordult és elvetemedett nemzetség közepette, akik közöttfényletek,...