Prima zi de primăvară

Deși neoficial prima zi a lunii martie este cunoscută ca fiind prima zi a primăverii, în emisfera nordică, primăvara începe oficial pe 20 Martie. Data este fixată după traiectoria aparentă a soarelui. Datorită rotație și înclinării pământului, timp de șase luni pe an, soarele apare zinic la nord e ecuator, iar șase luni pe an la sud de equator, însă două zile pe an, în jur de 20 Martie și 22 Septembrie, soarele apare direct pe linia ecuatorului.
Pentru a înțelege mai bine – în cursul mișcării anuale a pământului în jurul soarelui, notăm patru momente importante:

Echinocțiul de primăvară (20 Martie) marchează începutul primăverii în emisfera nordică. În timpul echinocțiului de primăvară soarele trece prin punctul vernal (punctul vernal este unul din cele două puncte în care drumul soarelui intersectează ecuatorul). Prin urmare, ziua va fi egală cu noaptea și aceasta  va crește până în momentul solstițiului de vară.

Solstițiul de vară (21 Iunie) indică începutul verii în emisfera nordică. Prin urmare vom avea ziua cea mai lungă și noaptea cea mai scurtă a anului. După acest moment, ziua va începe să scadă și noaptea să crească.

Echinocțiul de toamnă (23 Septembrie) marchează începutul toamnei la nord de ecuator. în timpul echinocțiului de toamnă soarele trece prin punctul autumnal (al doilea punct de pe ecuator în care drumul soarelui se intersectează cu ecuatorul). Prin urmare, ziua va fi egală cu noaptea și aceasta va descrește până în momentul solstițiului de iarnă.

Solstitiul de iarnă (21 Decembrie) indică începutul iernii în emisfera nordică. Atunci avem ziua cea mai scurtă și noaptea cea mai lungă a anului.

Există oameni care spun că axa pământului se înclină variat iar aceasta duce la schimbări drastice ale anotimpurilor și climei, însă nu există dovezi care să demonstreze aceasta.

Uneori, anumite castastrofe cum ar fi cutremurele pot duce la o schimbare măsurabilă a înclinației și rotației pământului, însă aceste schimbări sunt mai puțin de o parte dintr-un miliard și nu cauzează nici o schimbare măsurabilă a mișcării pâmânului și a anotimpurilor, iar versetul din Geneza 8: 22 descrie bine constanța anotimpurilor:

„Cât va fi pământul, nu va înceta semănatul și seceratul, frigul și căldura, vara și iarna, ziua și noaptea!” Geneza 8: 22

Benjamin Stan, Director Exploratori, Uniunea de Conferinte din România

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor