Probabil cele mai ignorate obiecte din trusa de supraviețuire sunt PURIFICATOARELE DE APĂ. Aceste purificatoare sunt cel mai mare ajutor al omului surprins în medii naturale ostile, unde sursele de apă sunt fie poluate, fie colcăie de bacterii și viruși necruțători.
Chiar așa! Te-ai întrebat vreodată la modul serios cât de importantă este apa pentru propria viață? Ei bine, după aer, fără de care murim în chinuri după doar 3-5 minute, apa potabilă este cea mai importantă pentru om.
În cazuri extreme, când apa nu provine din surse sigure, prima etapă este realizarea unui SISTEM DE FILTRARE fizică pentru a reține impuritățile din apă și a ameliora gustul. Se taie fundul unei sticle de plastic şi se aşezarea în strat succesiv câte un strat de material textil (sau iarbă uscată cu pietriş), câţiva centimetri de cărbune, un strat de nisip, un strat de pietriş. Între straturi se pune o bucată de material textil. Dacă apei îi ia mult timp să parcurgă sistemul de filtrare nou realizat, înseamnă ca sistemul a fost construit corect.
Următoarea etapă de purificare a apei de bacterii și microbi este FIERBEREA. Vei mai avea nevoie doar de un recipient neinflamabil în care să fierbi apa timp de 20 de minute pentru a distruge toate bacteriile și microbii. În cazul în care nu dispui de un astfel de recipient, alternativa o constituie fierberea apei cu ajutorul pietrelor: pune pe foc câteva pietre, lasă-le până când se încălzesc și adaugă-le în recipientul în care ții apa. Repetă operațiunea adăugând, pe rând, atâtea pietre câte sunt necesare pentru ca apa să atingă punctul de fierbere și pentru a menține fierberea timp de 20 de minute.
O altă soluţie pe care o putem folosi sunt PASTILELE PURIFICATOARE, dar cu siguranţă:
Oricui va bea din apa pe care i-o voi da, Domnul Isus, în veac nu-i va fi sete; ba încă, apa pe care i-o voi da Eu se va preface în el într-un izvor de apă care va ţâşni în viaţa veşnică. Ioan 4,14
Practic: Pregăteşte-te pentru următoarea ta incursiune – achiziţionează sau confecţionează propria ta metodă de purificare a apei.
Gusti Angheluță, Director Exploratori, Conferința Oltenia