Testamentul

La liceul „Maranatha” din Cluj, unde am petrecut o perioadă de vis a vieții mele de până acum, am avut nu mai puțin de 5 colegi de cameră. Eram ca frații, iar refrenul zilnic era: ce e-al meu e și-al tău! În realitate, chiar dacă împărțeam frățește tot ce aveam, era mult mai plăcut să împrumut pe cineva din dulapul colegului, nu din al meu. Cu alte cuvinte, au fost situații când mă făceam stăpân pe lucrurile colegului meu și le împrumutam celui care avea nevoie (era mai ușor să dau din lucrurile „comune” decât din ale mele).
Am citit despre un om care a lăsat o moștenire impresionantă. Lumea a fost șocată să vadă testamentul lui Russell Herman, un tâmplar obișnuit din Illinois, imediat după ce acesta a murit, în anul 1994 la vârsta de 67 de ani. Să aruncăm o privire în testament pentru a vedea cum și-a împărțit tâmplarul averea. Începem cu o sumă „modestă” de 2,4 miliarde de dolari pe care o donează orășelului Cave-in-Rock din Illinois. Aceeași sumă o direcționează spre orașul St. Louis. Urmează o sumă mai mică, de „doar” 1,5 miliarde de dolari pe care îi oferă pentru dezvoltarea proiectelor din sudul stalului Illinois. Ce zici până acum? Ți-ar plăcea să ai un bunic cu o avere așa de mare? Cum ar fi să te regăsești pe o listă de moștenitori ai unui astfel de om? Și nu am spus tot! Aceste sume menționate mai sus sunt doar pe plan local. Russell a avut în vedere și binele național, așa că a lăsat moștenire pentru Guvernul Statelor Unite ale Americii impresionanta sumă de 6 trilioane de dolari pentru a plăti datoria națională (astăzi ar fi nevoie de o sumă mult mai mare pentru a acoperi întreaga datorie a SUA). Ce om generos, nu-i așa!? Dacă am avea și la noi în țară un om ca acesta, câte lucruri s-ar schimba!

Există totuși o „mică” problemă. După citirea testamentului s-a descoperit cu stupoare că toată averea lui Russell consta într-o…mașină veche din 1983 (un Oldsmobile Toronado). Ești surprins? Ei bine, aceasta este realitatea! Mereu este ușor să iei decizii care nu te afectează pe tine: știi cum ai folosi banii altcuiva, știi ce ai face dacă ai avea mintea strălucită a colegului sau ce ai face dacă ai avea catalogul clasei pentru o zi!

Provocarea pentru astăzi este să nu te mai gândești la alții, ci la tine și la ce poți face cu adevărat pentru a face lumea din jurul tău mai bună! Vei scrie astfel un testament autentic!

„Tot ce găsește mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta!” – Eclesiastul 9:10 p.p.

Adrian Dorgo, Director Exploratori, Conferința Transilvania Nord

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video