Păcălit de… poftă

  Ion Creangă are o poveste comică cu tâlc și anume „Ursul păcălit de vulpe”. Când ai citit povestea, cu siguranță ai râs de prostia ursului și viclenia vulpii. Desigur, te-ai gândit că asemenea lucruri sunt posibile doar în poveștile lui Creangă. Ei bine, nu e chiar așa. Omul, de felul lui, este foarte credul. De asemenea, sunt unii foarte șireți! De aceștia e bine să te ferești! – și de creduli și de șireți. E amuzant, însă, să stai deoparte și să privești „încleștarea” dintre creduli și șireți – uneori poate să devină dramatică.
  Hai să facem un exercițiu de imaginație: ce ai face dacă ai avea în posesie Casa Poporului? Sau Arcul de Triumf? Te-ai îmbogăți! Dar dacă ți-ar da cineva Munții Retezat? Sau dacă ar fi al tău Cimitirul Vesel de la Săpânța? Să nu mai vorbesc de Castelul Peleș, Bran, Mănăstirea Voroneț și altele (trebuie să recunoaștem, în calitate de exploratori că avem o țară minunată!). Ce idee ți-ar veni în minte, așadar, dacă cineva ți-ar oferi unul din obiectivele turistice enunțate mai sus?

  George C. Parker (1860-1936) e unul dintre cei mai „șireți” oameni din istorie. După ce a întocmit o sumedenie de documente care îl desemnau pe el ca fiind proprietarul Podului Brooklyn, a găsit și „credulii” care să îl cumpere. Se pare că a reușit să vândă de câteva ori podul! Amuzant este că poliția și-a dat seama că ceva ilegal se întâmplă abia când i-au descoperit pe „noii proprietari” colectând taxa de pod. De asemenea, prezentându-se ca fiind nepotul fostului președinte al SUA Ulysses Grant a reușit să vândă și Mormântul lui Grant din New York. A mai vândut și Muzeul Metropolitan de Artă, Madison Square Garden și Statuia Libertății! Interesant, nu? Dacă te numeri printre cei vigilenți chiar e interesant! Nu a fost la fel pentru cei care au dat grămezi de bani pentru a cumpăra de la un escroc. În cele din urmă Parker a fost prins și încarcerat pe viață în închisoarea Sing Sing.

  De cine au fost păcăliți acești oameni? De „vulpoiul” Parker? N-aș spune! Chiar Parker spunea că ce l-a ajutat să înșele atât de mulți oameni a fost credulitatea lor. Atunci cine păcălește? Ei bine, eu cred că pofta! Atunci când poftești ceva se schimă tot, chiar și credința! Dacă pofta după un anumit lucru te cucerește ești dispus să faci orice pentru a obține ce vrei. Și asta nu e bine! Pofticiosul ajunge flămând și rănit ca ursul și cu banii luați precum clienții lui Parker.

  „Ci fiecare este ispitit când este atras de pofta lui și momit.” Iacov 1:14

  Adrian Dorgo, Director Exploratori, Conferința Transilvania Nord

  Păcălit de... poftă - 2018. George C. Parker (1860-1936) e unul dintre cei mai „șireți” oameni din istorie. După ce a întocmit o sumedenie de documente care îl desemnau pe el ca fiind proprietarul Podului Brooklyn, a găsit și „credulii” care să îl cumpere. Se pare că a reușit să vândă de câteva ori podul! Amuzant este că poliția și-a dat seama că ceva ilegal se întâmplă abia când i-au descoperit pe „noii proprietari” colectând taxa de pod. De asemenea, prezentându-se ca fiind nepotul fostului președinte al SUA Ulysses Grant a reușit să vândă și Mormântul lui Grant din New York. A mai vândut și Muzeul Metropolitan de Artă, Madison Square Garden și Statuia Libertății! Interesant, nu? Dacă te numeri printre cei vigilenți chiar e interesant! Nu a fost la fel pentru cei care au dat grămezi de bani pentru a cumpăra de la un escroc. În cele din urmă Parker a fost prins și încarcerat pe viață în închisoarea Sing Sing.
  Explo
  Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  La plecare și la venire

  Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și pînă în veac....

  Protecție Divină

  Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și pînă în veac....

  Domnul este Păstorul meu

  Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și pînă în veac....

  Neîncetat

  Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și pînă în veac....

  Publicate astăzi

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Dă-te la o parte!

  Am învățat că la vârsta ei eu îi pot fi doar prietenă, în niciun caz și conștiință. Dar cel mai mult am învățat să mă rog cu insistență și să mă dau la o parte din drum pentru ca Domnul să lucreze.

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Sátán mesteri csalásai

  „A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi; a kinyilatkoztatott dolgok pedig a mieink és a...