Dulce sau sărat?

  Una dintre cele mai fascinante istorii biblice pentru mine este vindecarea generalului asirian Naaman. Imaginea unui om puternic dar bolnav în apa Iordanului mi-a rămas întipărită în minte încă de când eram copil. Este, însă, un lucru care mă intrigă atunci când mă gândesc la râul Iordan.
  Râul Iordan apare menționat pentru prima dată în Biblie în momentul despărțirii dintre Avraam și Lot: „Lot și-a ridicat ochii și a văzut că toată Câmpia Iordanului era bine udată în întregime” – Geneza 13:10. Astăzi, această „Câmpie” nu mai există. Marea Moartă o acoperă! Ce mă uimește cel mai mult abia acum urmează.

  Râul Iordan izvorăște din munții Antiliban și are o lungime de 320 de km. Traversează Libanul, iar apoi intră în Israel. Aici, se varsă în Lacul Ghenezaret (Marea Galileii). Acest lac este un simbol al vieții. Pe lângă rezervele de hrană, Lacul Ghenezaret asigură o parte însemnată de apă dulce (pentru uz casnic și agricultură) din consumul anual al statului Israel.

  De aici, râul Iordan își continuă cursul și ajunge până…în Marea Moartă! Marea Moartă este unul dintre cele mai sărate corpuri de apă de pe planetă. Salinitatea apei este de 34 %, de aproape 10 ori mai mare decât apa oceanului planetar! Mulți exploratori pe care îi cunosc ar prefera o drumeție la Marea Moartă. Știi de ce? Pentru că nu ai de urcat, ci de coborât! Mai exact, Marea Moartă este situată la aproximativ 430 metri sub nivelul mării.

  Cum îți explici faptul că din aceeași sursă de apă (Râul Iordan) se formează două lacuri (sau mări) total opuse? Unul e dulce, bogat și întreține viața. Celălalt e sărat, pustiu și lipsit de viață. Am găsit o explicație care m-a învățat o lecție importantă!

  Îți spun mai întâi lecția. După ce primești trebuie să oferi mai departe dacă vrei să fii fericit! Dacă păstrezi numai pentru tine ce ai primit te „evapori”. Da, asta se întâmplă cu apa care ajunge în Marea Moartă. O cantitate destul de mare se evaporă și rămâne o concentrație foarte mare de sare. De asemenea, Marea Moartă este „zgârcită”. Nu are nicio gură de ieșire. Apa nu are posibilitatea să curgă mai departe. Lacul Ghenezaret este altfel. Primește apa dulce a Iordanului și îi oferă o cale de a-și urma cursul mai departe.

  În istoria lui Naaman apare o fetiță care a fost luată de acasă și dusă în robie. Ea nu a ținut doar pentru ea „dulceața” cunoașterii de Dumnezeu. A împărțit-o cu Naaman. Tu ce vei face astăzi? Împarte binecuvântarea și vei fi bogat!

  „Este mai ferice să dai decât să primești.” – Faptele Apostolilor 20:35

  Adrian Dorgo, Director Exploratori, Conferința Transilvania Nord

  Dulce sau sărat? - 2018. Râul Iordan izvorăște din munții Antiliban și are o lungime de 320 de km. Traversează Libanul, iar apoi intră în Israel. Aici, se varsă în Lacul Ghenezaret (Marea Galileii). Acest lac este un simbol al vieții. Pe lângă rezervele de hrană, Lacul Ghenezaret asigură o parte însemnată de apă dulce (pentru uz casnic și agricultură) din consumul anual al statului Israel.
  Explo
  Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  O cunoștință veșnică

  Am ajuns la cunoștința că tot ce face Dumnezeu dăinuiește în veci, și la ceeace...

  Dăinuie veșnic

  Am ajuns la cunoștința că tot ce face Dumnezeu dăinuiește în veci, și la ceeace...

  Dumnezeu pentru o zi

  Am ajuns la cunoștința că tot ce face Dumnezeu dăinuiește în veci, și la ceeace...

  Perfecționistul perfect

  Am ajuns la cunoștința că tot ce face Dumnezeu dăinuiește în veci, și la ceeace...

  Publicate astăzi

  Avion de croazieră cu patru motoare

  Există unele lucruri pe care ni le-am putea achiziționa, însă nu ne-ar folosi la nimic, poate doar pentru satisfacerea orgoliului. Poți avea în garaj un Ferrari, dar să nu ai șosele ca să beneficiezi de capacitățile mașinii. Prin urmare, dacă ne putem controla pornirile de grandomanie, vom face și vom cumpăra pentru noi ceea ce se potrivește statutului, dar și posibilităților din contextul în care trăim. Hai să nu înmulțim numărul snobilor, ci mai bine să fim chibzuiți!

  Lumina cerească

  De ce să nu ne preocupăm, dimineața devreme, înainte de munca fiecărei zile, să petrecem timp fără grabă conectați la Sursa luminii cerești? Celor care fac așa, Dumnezeu le-a promis călăuzire în viață.

  Toleranţa

  Astăzi ne putem dezvolta toleranţa, dacă ne înfruntăm responsabilităţile cu încredere în Dumnezeu, în promisiunile Lui şi dacă ne rugăm până primim binecuvântările Lui.

  Sfatul nelegiuit dat de mamă

  Doamne, învață-ne înțelepciunea și bunătatea Ta și ajută-ne să fim o binecuvântare pentru cei din jurul nostru, îndreptându-i spre Tine! PROVOCARE: Când ți se cere sfatul, gândește-te ce ar spune Isus dacă ar fi întrebat în locul tău!

  A fiatalok Isten eszközei

  „Jó a férfiúnak, ha igát visel ifjúságában.” (Siral 3,27)„Isten fiatalokat hív, akik ifjúságuk lendületével és...