„Scoală-te, luminează-te, căci lumina ta vine și slava Domnului răsare peste tine!” Isaia 60:1
Pe 21 Iunie 1848 în revista „Foaie pentru minte, inima și literatură” a apărut poezia „Un răsunet”, de Andrei Mureșanu. Această poezie a fost pusă pe muzica lui Anton Pann. Încă de la început a fost un cântec foarte drag românilor datorită mesajului de patriotism și de libertate pe care îl poartă în el. A fost cântat cu ocazia fiecărui conflict în România, insuflând curaj în momentele cruciale ale istoriei, cum ar fi războiul de independență, primul și al doilea război mondial. În multe alte momente critice ale istoriei acest imn a fost cântat în mod spontan de toți și emis pe toate stațiile radio. Din data de 24 ianuarie 1990 a devenit Imnul de Stat al României, cunoscut sub titlul „Deșteaptă-te, române!”
În textul imnului găsim mai multe expresii care cheamă la dreptate socială la egalitate, la unitate împotriva dușmanilor. Dacă aplicăm toate acestea la lupta vieții fiecăruia dintre noi găsim o mulțime de lecții:
„Deșteaptă-te” – nu te mulțumi cu căldura din patul neîmplinirilor, nu-ți mai plânge de milă. Trezește-te la realitate și luptă pentru o viața deplină.
„Acum ori niciodată” – acționează întotdeauna imediat ce descoperi principii noi. Nu le lăsa să se devalorizeze în mintea ta.
„Cruzii tăi dușmani” – vrăjmașul tău nu este unul omenos, gata să fie plin de compasiune, este unul plin de tiranie. Fii vigilent și identifică modalitățile prin care vrea să se furișeze în viața ta.
„Viața-n libertate ori moarte!” – nu accepta compromisul. Ai fost creat liber, nu accepta închisoarea păcatului.
„Uniți-vă în cuget, uniți-vă-n simțiri”! – caută unitatea deplină. Nu există armă care să învingă un grup unit.
Gândește-te azi la oricare din aceste lecții. Vezi care este cea mai potrivită pentru tine și amintește-ți de ea ori de câte ori auzi acest imn.
Ruben Atomei, Director Exploratori, Conferința Moldova