Articolul precedentAdevărata frumusețe
  Articolul următorCinstea

  Atenție, șarpe veninos!

  „Nu v-a ajuns nicio ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre; ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiti din ea, ca s-o puteţi răbda.” 1 Corinteni 10:13

  Remus Ciutan, Director Exploratori, Conferința Transilvania Sud

  În România există o regulă de aur, care de fapt este valabilă în toată Europa. Șerpii neveninoși au pupilele rotunde, iar şerpii veninoşi au pupilele eliptice, adică de forma unei elipse (mai popular, ca ochii de pisică). Singura excepție este boa de nisip, un șarpe neveninos cu pupila eliptică. Pe alte continente însă, această regulă nu mai este valabilă! De menționat că, la lumină scăzută, pupilele eliptice se deschid, devenind asemănătoare celor rotunde. Acest lucru se datorează faptului că pupila încearcă să capteze mai multă lumină.

  Pe lângă această diferență mai sunt și altele. De exemplu, toți șerpii veninoși din Europa au cozile relativ scurte, în timp ce neveninoșii au cozi relativ lungi comparativ cu cei amintiţi anterior. Forma capului, de asemenea, este diferită. Şerpii veninoşi au capul mai triunghiular, în special viperele cu corn, şi bine delimitat bine de restul corpului, în timp ce neveninoșii au capul relativ oval.

  În mod clar, există diferențe majore și la colorit, modelul de pe spate, lungime și atitudine. Şerpii veninoşi întotdeauna sunt mai nervoși: sâsâie şi pufăie mai des şi mai tare. Unii neveninoși în schimb mai fac pe morții. O singură dată am văzut un șarpe veninos care să facă pe mortul: o viperă comună.

  Ambele specii vor fugi mereu din calea omului dacă au ocazia, ceea ce e perfect. Dacă vezi vreun șarpe și nu știi ce e, lasă-i spațiu! Astfel vei putea evita eventualele probleme.

  Referitor la modelul de pe spate, viperele de la noi au celebrul zig-zag plus semnul de forma literei „V” sau uneori „H” pe cap, dar herpetologii spun că dacă ajungi să vezi această literă, eşti mult prea aproape de şarpe.

  Şerpii veninoşi au dimensiuni relativ mici, sub 1 m, şi sunt groși maximum cât degetul mare de la picior. Prin urmare, nu există vipere de 2 metri, groase ca brațul, aşa cum susțin unii, sau cel puţin nu în Europa. Unii neveninoși cresc până la 2 metri, dar greu vei vedea un șarpe așa de lung, deoarece sunt rari.

  Șerpii, fără excepție, sunt foarte importanți pentru ecosistem, fiind benefici prin faptul că ajută la menținerea sub control a numărului de rozătoare. Aşadar, protejează-i! În plus, fii atent pe unde umbli şi pe unde calci.

  Dintotdeauna şerpii au fost ocoliţi de oameni din cauza personajului biblic pe care îl reprezintă. La o căutare simplă în Biblie, o să constaţi că şarpele a avut mereu conotaţii negative. Ocoleşte-l măcar din această cauză şi va fi mai bine şi pentru tine, şi pentru el.

  Domnul Dumnezeu a zis şarpelui:

  „Fiindcă ai făcut lucrul acesta, blestemat eşti între toate vitele şi între toate fiarele de pe câmp; în toate zilele vieţii tale, să te târăşti pe pântece şi să mănânci ţărână. (Geneza 3:14)

  Remus Ciutan, Director Exploratori, Conferința Transilvania Sud

  Atenție, șarpe veninos! - 2018. „Nu v-a ajuns nicio ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre; ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiti din ea, ca s-o puteţi răbda.” 1 Corinteni 10:13
  Explo
  Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  De ce te implici?

  “Ți s-a arătat, omule, ce este bine, și ce alta cere Domnul dela tine, decât...

  Credința instrument al cunoașterii

  Cine este înțelept, să ia seama la aceste lucruri! Cine este priceput, să le înțeleagă!...

  Cât mai sus

  Cine este înțelept, să ia seama la aceste lucruri! Cine este priceput, să le înțeleagă!...

  Fii înțelept!

  Cine este înțelept, să ia seama la aceste lucruri! Cine este priceput, să le înțeleagă!...

  Publicate astăzi

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Szombat vagy vasárnap?

  „Harmadik angyal is követte azokat, mondván nagy szóval: Ha valaki imádja a fenevadat és annak...