Articolul precedentAdevărata frumusețe
  Articolul următorCinstea

  Atenție, șarpe veninos!

  „Nu v-a ajuns nicio ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre; ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiti din ea, ca s-o puteţi răbda.” 1 Corinteni 10:13

  Remus Ciutan, Director Exploratori, Conferința Transilvania Sud

  În România există o regulă de aur, care de fapt este valabilă în toată Europa. Șerpii neveninoși au pupilele rotunde, iar şerpii veninoşi au pupilele eliptice, adică de forma unei elipse (mai popular, ca ochii de pisică). Singura excepție este boa de nisip, un șarpe neveninos cu pupila eliptică. Pe alte continente însă, această regulă nu mai este valabilă! De menționat că, la lumină scăzută, pupilele eliptice se deschid, devenind asemănătoare celor rotunde. Acest lucru se datorează faptului că pupila încearcă să capteze mai multă lumină.

  Pe lângă această diferență mai sunt și altele. De exemplu, toți șerpii veninoși din Europa au cozile relativ scurte, în timp ce neveninoșii au cozi relativ lungi comparativ cu cei amintiţi anterior. Forma capului, de asemenea, este diferită. Şerpii veninoşi au capul mai triunghiular, în special viperele cu corn, şi bine delimitat bine de restul corpului, în timp ce neveninoșii au capul relativ oval.

  În mod clar, există diferențe majore și la colorit, modelul de pe spate, lungime și atitudine. Şerpii veninoşi întotdeauna sunt mai nervoși: sâsâie şi pufăie mai des şi mai tare. Unii neveninoși în schimb mai fac pe morții. O singură dată am văzut un șarpe veninos care să facă pe mortul: o viperă comună.

  Ambele specii vor fugi mereu din calea omului dacă au ocazia, ceea ce e perfect. Dacă vezi vreun șarpe și nu știi ce e, lasă-i spațiu! Astfel vei putea evita eventualele probleme.

  Referitor la modelul de pe spate, viperele de la noi au celebrul zig-zag plus semnul de forma literei „V” sau uneori „H” pe cap, dar herpetologii spun că dacă ajungi să vezi această literă, eşti mult prea aproape de şarpe.

  Şerpii veninoşi au dimensiuni relativ mici, sub 1 m, şi sunt groși maximum cât degetul mare de la picior. Prin urmare, nu există vipere de 2 metri, groase ca brațul, aşa cum susțin unii, sau cel puţin nu în Europa. Unii neveninoși cresc până la 2 metri, dar greu vei vedea un șarpe așa de lung, deoarece sunt rari.

  Șerpii, fără excepție, sunt foarte importanți pentru ecosistem, fiind benefici prin faptul că ajută la menținerea sub control a numărului de rozătoare. Aşadar, protejează-i! În plus, fii atent pe unde umbli şi pe unde calci.

  Dintotdeauna şerpii au fost ocoliţi de oameni din cauza personajului biblic pe care îl reprezintă. La o căutare simplă în Biblie, o să constaţi că şarpele a avut mereu conotaţii negative. Ocoleşte-l măcar din această cauză şi va fi mai bine şi pentru tine, şi pentru el.

  Domnul Dumnezeu a zis şarpelui:

  „Fiindcă ai făcut lucrul acesta, blestemat eşti între toate vitele şi între toate fiarele de pe câmp; în toate zilele vieţii tale, să te târăşti pe pântece şi să mănânci ţărână. (Geneza 3:14)

  Remus Ciutan, Director Exploratori, Conferința Transilvania Sud

  Atenție, șarpe veninos! - 2018. „Nu v-a ajuns nicio ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre; ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiti din ea, ca s-o puteţi răbda.” 1 Corinteni 10:13
  Explo
  Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  Casa lui David

  Binecuvântează dar casa robului Tău, ca să dăinuiască pe vecie înaintea Ta! Căci Tu, Doamne...

  Floare de colț

  Binecuvântează dar casa robului Tău, ca să dăinuiască pe vecie înaintea Ta! Căci Tu, Doamne...

  Urmașii

  Binecuvântează dar casa robului Tău, ca să dăinuiască pe vecie înaintea Ta! Căci Tu, Doamne...

  Primăvară = binecuvântare

  Binecuvântează dar casa robului Tău, ca să dăinuiască pe vecie înaintea Ta! Căci Tu, Doamne...

  Publicate astăzi

  Trei crai de la Răsărit

  La final, întreabă-te ce fel de daruri poți aduce tu prin care să-L recunoști pe Domnul Isus ca Rege, Mare-Preot și Jertfă pentru salvarea celui pierdut.

  Dumnezeu l-a folosit pe soțul meu ca să-mi schimbe perspectiva

  Dumnezeu mi-a arătat clar că acea carte nu este despre mine, ci menirea ei este să-i ajute pe mulţi peregrini pe drumul spinos al vieții și să-I aducă Lui slavă. Îi mulțumesc Domnului pentru dragostea Lui necondiționată, pentru favoarea nemeritată și pentru harul Său minunat!

  Ecoul cuvintelor mele

  Cuvintele sunt arme foarte periculoase, care pot aduce bine sau rău. Adu-ţi aminte astăzi de situaţia băiatului care a reacţionat la ecoul propriilor cuvinte. Să folosim cuvintele pentru a domoli mânia şi pentru a aduce pace în inimile celor care ne ascultă.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Krisztus az egyetlen Megváltó

  „Aki megszabadított minket a sötétség hatalmából, és általvitt az Ő szerelmes Fiának országába. Akiben van...