„Faceţi dar roduri vrednice de pocăinţa voastră…” Luca 3:8
Cu toate că Dumnezeu a lăsat “… orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ şi orice pom, care are în el rod cu sămânţă…” ca să ne fie hrană, nu orice rod este comestibil, sau cel puţin nu, în anumite circumstanţe. Şi chiar dacă un singur exemplar de măr adult, poate face între 50.000 şi 100.000 de flori, nu toate florile devin mere. Florile nu pot fi fertilizate cu polen de la acelaşi copac. Pentru a fi şi mai complicat, o albină poate fertiliza o floare numai în 3-4 ore, timp în care floarea poate produce polen. O bună parte din flori vor cădea nefertilizate, pentru că nu au fost polenizate cu polen de la alt copac. Aşa că, la finalul perioadei de înflorire mai rămân în copac cel mult cinci la sută din flori, în stare să facă fructe.
Şi dintre fructe, nu toate vor ajunge la maturitate ci vor depinde de mulţi factori dintre care mai importanţi sunt factorii climatici că ploaia/secetă şi frigul/căldură.
Creşterea iniţială a unui măr se face prin diviziune celulară, apoi prin creşterea celulei. Aerul va spaţia celulele rezultând un măr matur. Dar nici acesta nu este bun de mâncat, până ce nu trece încă o lună, timp în care are nevoie ca să se coacă…
Şi astfel, la final, din cele câteva zeci de mii de flori, numai un număr mic ajung să fructifice şi să fie de folos efectiv. La fel cum din cele peste 7,6 miliarde de locuitori ai planetei (http://www.worldometers.info/ro/), numai o parte accepta harul lui Hristos. Numai o parte ţin legile Sale şi vor fi în împărăţia Sa. Noi suntem flori fertilizate sau nu?
Remus Ciutan, Director Exploratori, Conferința Transilvania Sud