Despre statistici

„Cel ce va birui va fi îmbrăcat astfel în haine albe. Nu-i voi șterge nicidecum numele din cartea vieții și voi mărturisi numele lui înaintea Tatălui Meu și înaintea îngerilor Lui.” Apocalipsa 3:5

În 1859, la aproape jumătate de an de la Unirea Principatelor Române, Alexandru Ioan Cuza înființează Oficiul Central de Statistică Administrativă precursor al actualului Institut Național de Statistica. Statistica se ocupă de obținerea de informații relevante din datele disponibile într-un volum suficient de mare.

Deși știință în toată regula, statistica este considerată de mulți ca fiind un principal mijloc de minciună și manipulare. Mark Twain spunea ca există trei feluri de minciuni: minciunile ordinare, minciunile sfinte și statisticile. De unde vine oare această neîncredere masivă a populației în statistici. Am putea spune că din experiență. La mai tot pasul întâlnești realități care nu se potrivesc deloc cu ceea ce spun statisticile. Mai mult decât atât putem vorbi și despre falsificări ale statisticilor care se fac la tot pasul. Winston Churchill spunea că singurele statistici pe care te poți baza sunt cele pe care le-ai falsificat tu însuți.

O altă cauză este poate refuzul nostru de a lua în calcul și eșecurile. De obicei vrem să punem la socoteală doar beneficiile, doar zilele noastre bune. Din păcate avem și zile mai rele iar statistica le contabilizează pe toate, iar media rezultată nu este cea mai frumoasă imagine despre noi.

Dacă în ceea ce privește viața de zi cu zi ne-am obișnuit să nu mai luăm în serios statisticile, există niște statistici de care ar trebui să fim îngrijorați. La tronul lui Dumnezeu fiecare gând, fiecare intenție, fiecare vorbă, fiecare faptă sunt scrise în cărțile de aducere aminte. Cele bune aduc bucurie iar cele rele aduc suferință pentru că în dreptul lor trebuie să acționeze din nou sângele vărsat de Isus pe cruce.

Trăiește azi conștient că fiecare gând, vorbă și faptă aduc suferință sau bucurie lui Dumnezeu. Alege-le pe cele frumoase!

Remus Ciutan, Director Exploratori, Conferința Transilvania Sud

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video