Viața în aer liber are câteva inconveniente, printre care și prezenta țânțarilor.
Ca să îi ții la distanță, trebuie să folosești produse existente în magazine (spray, dispozitiv cu ultrasunete sau odorizante) sau soluții preparate de tine.
Dacă eşti afară, poartă haine cu mânecă lungă iar pantalonii lungi bagă-i în ciorapii din picioare, acoperă ceafa și gâtul. Adu-ţi aminte că fumul alungă insectele. Un alt lucru interesant este că țânțarii sunt atrași de două ori mai mult de culoarea albastră decât de alte culori.
Ca să tratezi înţepăturile de ţânţari spală cu apă şi săpun, apoi freacă zona cu o frunză de mentă. Pe înţepătură poţi pune puţină gheaţă, oţet de mere sau soluţie din bicarbonat cu apă.
Unele plante aromatice se folosesc pentru a ține la distanță dăunătorii, fără să polueze mediul înconjurător. Poți chiar să creezi între tine și crudele insecte o barieră …. de miros tot atât de plăcut pe cât de eficient! Pentru aceasta trebuie să şti că – muștelor nu le place: măcrișul, lavanda și menta; – ţânţarilor nu le place: lămâia, muşcatele şi menta; – furnicilor nu le plac: frunzele de roşii şi coaja de lămâie.
Poate că vei scăpa de necazul cu ţânţarii, dar când vor veni necazuri mai grele în viaţa ta, vei redescoperi că Domnul Isus este mereu ocrotitorul tău:
„Scăparea celor neprihăniţi vine de la Domnul; El este ocrotitorul lor la vremea necazului!” Psalmul 37,39
Practic: Înșiră mai multe dopuri de plută pe o sfoară și lasă-le timp de 24 de ore într-o baie de esență de lămâie sau de mentă; apoi atârnă-le la intrarea în cort. De acum înainte … Pa-Pa, Bâz-Bâz! Și … somn ușor!
Gusti Angheluță, Director Exploratori, Conferința Oltenia