Surpriza cu gunoiul

  „Omul bun scoate lucruri bune din visteria buna a inimii lui, iar omul rauscoate lucruri rele din visteria rea a inimii lui…” Luca 6:45

  Totul a început odată cu mutarea Andei, împreună cu familia, în micul orăşel montan. Singurul teren pe care au putut construi casă, era la marginea orăşelului, un teren viran, pe care uneori oamenii mai aruncau câte ceva.

  Împreună cu părinţii, s-a aşteptat ca măcar la curăţenia de final să fie ajutaţi de câţiva vecini. Dar nu au primit ajutor. Dimpotrivă! Mormanul de moloz care rămăsese după terminarea construcţiei şi care aştepta să fie dus cu un camion închiriat de părinţi, creştea văzând cu ochii. Ar fi vrut să vadă cine mai aduce încă gunoaie, pe locul lor. Aşa că s-a pus la pândă. A urmărit câteva zile după perdea. Sau când se juca în curte, atenţia îi era îndreptată spre mormanul de moloz, care încă creştea. A observat că de obicei dimineaţa apar noi moviliţe cu gunoaie. Aşa că, l-a rugat pe tatăl sau să cumpere o cameră video cu infraroşii să poată înregistra şi noaptea. Poate aşa o să descopere cine este cel care nu îşi găseşte o altă grupă de gunoi. Dar tata a spus cu seninate că nu se merită investiţia.

  Era la amiază când s-a hotărât că o să sacrifice 24 de ore, ca să pândească. Nu a trebuit să aştepte foarte mult. După ce a apus soarele şi s-a întunecat puţin, a văzut 3 siluete care se apropiau cu un sac destul de greu. Două, au rămas puţin mai în spate, dar cea de-a treia a târât sacul până la grămada de moloz şi a deşertat conţinutul. A sărit ca un arc cu intenţia clară de a vedea în sfârşit cine îndrăzneşte să aducă gunoaie pe terenul lor. Dar când a ieşit din cameră, tatăl său, care citea a întrebat-o unde merge.

  „Trebuie să îi prindem. Acum nu mai scapă. Au adus din nou…” a spus Anda, atât de repede că abia se putea înţelege ce vorbeşte. “Nu este nevoie. Ştiu exact cine aruncă gunoaiele.” i-a spus tată, păstrându-şi calmul. A încercat să îşi convingă tatăl că trebuie să le ducă toate gunoaiele înapoi, dacă tot le ştie şi adresa. Dar tatăl, tot cu calm i-a spus că are altă idee. A rugat-o să se aşeze lângă el şi i-a citit din Biblie versetul din Luca 6:45. După ce a ascultat cu atenţie ce a spus tată, Anda s-a hotărât. A doua zi, va vizita pe toţi cei care tata îi cunoaşte în urma observaţiilor sale şi în loc să le ducă gunoaiele înapoi, le va duce câte un mic cadou.

  Altfel, a pregătit seminţe de flori sau de legume, sape, lopeţi, dulciuri pentru copii şi alte obiecte despre care ea credea că vor fi considerate cadouri. Apoi, a doua zi dimineaţă a trecut pe la uşa tuturor vecinilor şi a dat cate un mic cadou, prezentându-se ca vecina cea nouă. A cunoscut oameni de treabă, dar şi copii de vârsta ei cu care să se împrietenească. Dar surpriza cea mai mare a fost când, unii dintre ei, care au spus că vor să se joace cu ea, au spus că vin să o ajute să curate gunoiul când va veni camionul. Aceea a fost ultima zi în care cineva a mai adus gunoiul pe terenul lor. Nu a mai fost nevoie nici să afle cine a fost înainte cu gunoaie. Era împăcată!

  Aşa este că de cele mai multe ori avem tendinţa să răspundem cu aceiaşi monedă la răutăţi? Iar uneori să răspundem chiar “cu dobândă”? Dar, asta pentru că avem impresia că asta este dreptate. Dar v-aţi întrebat vreodată ce s-ar întâmpla dacă Dumnezeu ar fi drept şi ar răspunde la fel la răutăţile şi nedesăvârşite noastre? Dar cel care este bun, răspunde cu bine, iar cel rău va răspunde cu rău.

  Remus Ciutan, Director Exploratori, Conferința Transilvania Sud

  Surpriza cu gunoiul - 2018. „Omul bun scoate lucruri bune din visteria buna a inimii lui, iar omul rauscoate lucruri rele din visteria rea a inimii lui...” Luca 6:45
  Explo
  Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  zidește drept

  Am ajuns la cunoștința că tot ce face Dumnezeu dăinuiește în veci, și la ceeace...

  Mustrarea Domnului

  Ferice de omul pe care-l ceartă Dumnezeu! Nu nesocoti mustrarea Celui Atot Puternic. (Iov 5:17)David...

  Binecuvântat prin mustrare!

  Ferice de omul pe care-l ceartă Dumnezeu! Nu nesocoti mustrarea Celui Atot Puternic. (Iov 5:17)Se...

  Cearta

  Ferice de omul pe care-l ceartă Dumnezeu! Nu nesocoti mustrarea Celui Atot Puternic. (Iov 5:17)Unul...

  Publicate astăzi

  Trifoi cu patru foi

  Știind că nimic nu vine la întâmplare sau fără să aibă o sursă anume, fii cu o măsură de înțelepciune și de conștiență: mulțumește lui Dumnezeu pentru orice lucru bun primit, chiar dacă nu îți explici cum s-a întâmplat. Nu cădea în extrema cealaltă, a ghinionului. Așa cum norocul este un termen pentru ceva iluzoriu, la fel este și termenul de ghinion. Dar și în cazul unor sentimente negative și al senzației că primești numai lucruri rele, poți face ceva: roagă-te! Dumnezeu îl poate opri pe cel rău să te atingă cu darurile lui otrăvite. Dacă există un „noroc”, acela este Dumnezeul nostru.

  Voi cinsti pe cine Mă cinstește

  Îi mulțumesc Tatălui ceresc pentru răspunsul Lui rapid. Adesea, când plănuiesc programa pentru studenții mei, cer călăuzire de sus, iar El îmi răspunde prin idei excelente, care nu numai că îmbogățesc cunoștințele studenților, dar îmi și furnizează ocazii pentru a împărtăși bunătatea Sa.

  Umilinţa, smerenia, modestia

  Dacă ne supunem inima lui Dumnezeu în fiecare zi, nu avem nevoie să ne supunem oamenilor care folosesc arestarea, amenințarea sau intimidarea, chiar dacă le folosesc în numele Domnului.

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  A hatalommal kísért igehirdetés

  „Azokban a napokban pedig eljött Keresztelő János, aki prédikált Júdea pusztájában. És ezt mondta: Térjetek...