Despre distanțe

  V-aţi gândit vreodată câte probleme apar numai pentru că suprafaţa unei sfere este greu de întins pe o masă? Dar dacă acea suprafaţă este chiar suprafaţa planetei, care nu este o sferă perfectă, ci are o formă care a necesitat inventarea unui termen nou: geoid?
  Geografii, de-a lungul timpului s-au întrecut care să facă o hartă mai exactă, care să reprezinte suprafaţa planetei în cele mai mici amănunte. Astfel, există câteva tipuri de reprezentări cartografice realizate cu ajutorul proiecţiilor. Problema cea mai mare este că nici o proiecţie cartografică nu este perfectă. În ziua de azi, când există calculatoare puternice, geografii sau matematicienii nu au reuşit să facă hărţi perfecte, fără nici o deformare. Fiecare proiecţie, dintre care cea mai uzuală este proiecţia Mercator, produce deformări, ori la suprafeţe ori la distanţe. Azi se cunosc câteva zeci de proiecţii, care produc zeci de deformări.

  În trecut, cel mai greu le-a fost navigatorilor, care, deşi aveau hărţi destul de precise pentru vremea lor, tot întâmpinau cel puţin o problemă, în funcţie de priceperea lor. O linie dreaptă pe o hartă plană, care reprezenta ruta ce avea să fie străbătută, părea să fie distanţa cea mai scurtă. Doar ca acea linie, transpusa pe globul terestru, nu mai era distanţa cea mai scurtă, datorită deformărilor hărţii respective. Astfel, să ajungă în alt timp decât cel planificat, era cea mai mică problemă. O problemă mai mare era dacă ajungeau în alt loc decât cel propus.

  Pentru a nu greşi ruta, erau nevoiţi să verifice periodic dacă mai sunt pe traseu şi de multe ori, existau suspiciuni, ca cineva în timpul nopţii a adormit la timonă sau a încercat să saboteze călătoria. Evident că uneori intervenea şi problema busolei, sau a deviaţiei polului magnetic ce trebuia luată în calcul, dar aceasta este altă poveste.

  Noi oameni, uneori când pare că suntem apropiaţi, ţinem o distanţă între noi. Poate că nu este distanţa fizică, dar o percepem că distanţa fizică. Sau, distanţa fizică dintre noi pare atât de mică.

  „Dacă vei pune în mintea fraților tăi aceste lucruri, vei fi un bun slujitor al lui Hristos Isus, fiindcă te hrănești cu cuvintele credinței și ale bunei învățături pe care ai urmat-o până acum…” 1 Timotei 4:6

  Remus Ciutan, Director Exploratori, Conferința Transilvania Sud

  Despre distanțe - 2018. În trecut, cel mai greu le-a fost navigatorilor, care, deşi aveau hărţi destul de precise pentru vremea lor, tot întâmpinau cel puţin o problemă, în funcţie de priceperea lor. O linie dreaptă pe o hartă plană, care reprezenta ruta ce avea să fie străbătută, părea să fie distanţa cea mai scurtă. Doar ca acea linie, transpusa pe globul terestru, nu mai era distanţa cea mai scurtă, datorită deformărilor hărţii respective. Astfel, să ajungă în alt timp decât cel planificat, era cea mai mică problemă. O problemă mai mare era dacă ajungeau în alt loc decât cel propus.
  Explo
  Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  În vârf

  nu te teme, căci Eu sînt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu...

  Emanuel: Dumnezeu cu noi!

  nu te teme, căci Eu sînt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu...

  Mare este Dumnezeu

  nu te teme, căci Eu sînt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu...

  Nu te teme, Eu sunt cu tine!

  nu te teme, căci Eu sînt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu...

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...