Articolul precedentSă lucrăm cu iubire
  Articolul următorApărători ai credinței

  Zis și făcut

  Cine nu a auzit expresia “Zis şi făcut”? Înţelesul expresiei este uşor de “descifrat”, înseamnă că ceea ce am zis, voi şi face sau am făcut deja.
  Dar, are legătură şi cu cel mai eficient mod de a memora. După părerea specialiştilor, se reţine 10% din ceea ce citim, 20% din ceea ce auzim, 30% din ceea ce vedem, 50% din ceea ce vedem şi auzim în acelaşi timp, 80% din ceea ce spunem, 90% din ceea ce spunem şi facem în acelaşi timp.

  Dar, de ce trebuie să memorăm? Dacă facem un exerciţiu de imaginatie şi ne-am imagina viaţa fără să avem memorie, nu am mai şti cum ne cheamă, cum să ajungem acasă, pe cine avem în familie, sau prieteni şi multe alte lucruri strict necesare. Fiecare din noi, cu imaginaţia proprie putem face o listă interminabilă cu neajunsurile pe care le avem în lipsa memoriei. Se spune că un caras auriu, peştişorul acela drăguţ pe care Pinochio îl ţinea într-un borcan sferic nu ţine minte mai mult de 3 minute. Astfel, nu este chiar atât de rău pentru el să stea într-un borcan ca şi aşa nu ştie câte ture a făcut deja.

  Dar dacă am memora tot ce ne arată simţurile noastre. Să memorăm fiecare pietricică, fiecare nor de pe cer, fiecare maşină care trece pe lângă noi, fiecare copac dintr-o pădure prin care trecem. Creierul nostru ar lua-o razna. Doar ca Dumnezeu, a pus în mintea omului şi uitarea. Mai exact memorarea selectivă. Aceasta este cea care ne ajută să învăţăm pe tot parcursul vieţii.

  Într-o carte citită în copilărie, am citit că patronii marilor firme din Japonia, prefera să meargă pe jos acasă, chiar dacă îşi permit maşini scumpe. Aceasta, pentru că în cultura lor se spune că oricât de învăţat ai fi, totdeauna ai ce învăţa chiar de la o persoană care este undeva mai jos, pe treaptă socială. Astfel, ei nu se jenează să vorbească ca de la egal la egal şi cu un măturător de stradă, în idea ca cel puţin 10% din discuţie, este ceva nou ce îi va fi de folos la un moment dat.

  Şi tot memoria selective este cea pe care Dumnezeu ne-a lăsat-o ca să iertăm.Şi pentru că vechii greci spuneau că numai oamenii puternici au privilegiul de a ierta, îmi doresc să fiu înconjurat numai de oameni puternici.

  „… și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri” Matei 6:21

  Remus Ciutan, Director Exploratori, Conferința Transilvania Sud

  Zis și făcut - 2018. Dar, de ce trebuie să memorăm? Dacă facem un exerciţiu de imaginatie şi ne-am imagina viaţa fără să avem memorie, nu am mai şti cum ne cheamă, cum să ajungem acasă, pe cine avem în familie, sau prieteni şi multe alte lucruri strict necesare. Fiecare din noi, cu imaginaţia proprie putem face o listă interminabilă cu neajunsurile pe care le avem în lipsa memoriei. Se spune că un caras auriu, peştişorul acela drăguţ pe care Pinochio îl ţinea într-un borcan sferic nu ţine minte mai mult de 3 minute. Astfel, nu este chiar atât de rău pentru el să stea într-un borcan ca şi aşa nu ştie câte ture a făcut deja.
  Explo
  Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  Alege binecuvântarea specială!

  Binecuvântează dar casa robului Tău, ca să dăinuiască pe vecie înaintea Ta! Căci Tu, Doamne...

  Gândul veșniciei

  Și toată mulțimea aceasta va ști că Domnul nu mântuiește nici prin sabie nici prin...

  Când lupți alături de Dumnezeul nevăzut

  Și toată mulțimea aceasta va ști că Domnul nu mântuiește nici prin sabie nici prin...

  Biruința este a Domnului! 2

  Și toată mulțimea aceasta va ști că Domnul nu mântuiește nici prin sabie nici prin...

  Publicate astăzi

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  Vei merge acolo unde Dumnezeu te trimite?

  Mă rog ca, atunci când ești singură și tristă, să arunci asupra lui Dumnezeu toate îngrijorările tale. Lasă-L pe El să le ducă pentru tine. El a promis să-ți meargă alături la fiecare pas.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Biztos menedék

  „Mert ímé az Úr kijő helyéről, hogy meglátogassa a föld lakóinak álnokságát, felmutatja a föld...