Articolul precedentSă lucrăm cu iubire
  Articolul următorApărători ai credinței

  Zis și făcut

  Cine nu a auzit expresia “Zis şi făcut”? Înţelesul expresiei este uşor de “descifrat”, înseamnă că ceea ce am zis, voi şi face sau am făcut deja.
  Dar, are legătură şi cu cel mai eficient mod de a memora. După părerea specialiştilor, se reţine 10% din ceea ce citim, 20% din ceea ce auzim, 30% din ceea ce vedem, 50% din ceea ce vedem şi auzim în acelaşi timp, 80% din ceea ce spunem, 90% din ceea ce spunem şi facem în acelaşi timp.

  Dar, de ce trebuie să memorăm? Dacă facem un exerciţiu de imaginatie şi ne-am imagina viaţa fără să avem memorie, nu am mai şti cum ne cheamă, cum să ajungem acasă, pe cine avem în familie, sau prieteni şi multe alte lucruri strict necesare. Fiecare din noi, cu imaginaţia proprie putem face o listă interminabilă cu neajunsurile pe care le avem în lipsa memoriei. Se spune că un caras auriu, peştişorul acela drăguţ pe care Pinochio îl ţinea într-un borcan sferic nu ţine minte mai mult de 3 minute. Astfel, nu este chiar atât de rău pentru el să stea într-un borcan ca şi aşa nu ştie câte ture a făcut deja.

  Dar dacă am memora tot ce ne arată simţurile noastre. Să memorăm fiecare pietricică, fiecare nor de pe cer, fiecare maşină care trece pe lângă noi, fiecare copac dintr-o pădure prin care trecem. Creierul nostru ar lua-o razna. Doar ca Dumnezeu, a pus în mintea omului şi uitarea. Mai exact memorarea selectivă. Aceasta este cea care ne ajută să învăţăm pe tot parcursul vieţii.

  Într-o carte citită în copilărie, am citit că patronii marilor firme din Japonia, prefera să meargă pe jos acasă, chiar dacă îşi permit maşini scumpe. Aceasta, pentru că în cultura lor se spune că oricât de învăţat ai fi, totdeauna ai ce învăţa chiar de la o persoană care este undeva mai jos, pe treaptă socială. Astfel, ei nu se jenează să vorbească ca de la egal la egal şi cu un măturător de stradă, în idea ca cel puţin 10% din discuţie, este ceva nou ce îi va fi de folos la un moment dat.

  Şi tot memoria selective este cea pe care Dumnezeu ne-a lăsat-o ca să iertăm.Şi pentru că vechii greci spuneau că numai oamenii puternici au privilegiul de a ierta, îmi doresc să fiu înconjurat numai de oameni puternici.

  „… și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri” Matei 6:21

  Remus Ciutan, Director Exploratori, Conferința Transilvania Sud

  Zis și făcut - 2018. Dar, de ce trebuie să memorăm? Dacă facem un exerciţiu de imaginatie şi ne-am imagina viaţa fără să avem memorie, nu am mai şti cum ne cheamă, cum să ajungem acasă, pe cine avem în familie, sau prieteni şi multe alte lucruri strict necesare. Fiecare din noi, cu imaginaţia proprie putem face o listă interminabilă cu neajunsurile pe care le avem în lipsa memoriei. Se spune că un caras auriu, peştişorul acela drăguţ pe care Pinochio îl ţinea într-un borcan sferic nu ţine minte mai mult de 3 minute. Astfel, nu este chiar atât de rău pentru el să stea într-un borcan ca şi aşa nu ştie câte ture a făcut deja.
  Explo
  Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  La plecare și la venire

  Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și pînă în veac....

  Protecție Divină

  Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și pînă în veac....

  Domnul este Păstorul meu

  Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și pînă în veac....

  Neîncetat

  Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și pînă în veac....

  Publicate astăzi

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Dă-te la o parte!

  Am învățat că la vârsta ei eu îi pot fi doar prietenă, în niciun caz și conștiință. Dar cel mai mult am învățat să mă rog cu insistență și să mă dau la o parte din drum pentru ca Domnul să lucreze.

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Sátán mesteri csalásai

  „A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi; a kinyilatkoztatott dolgok pedig a mieink és a...