„Dumnezeu S-a uitat la tot ce făcuse; și iată ca erau foarte bune. Astfel, a fost o seară, și apoi a fost o dimineață: aceasta a fost ziua a șasea.” Geneza 1: 31
În data de 4 Octombrie 1582 Papa Grigore al XIII-lea aplică Calendarul gregorian în Italia, Polonia, Portugalia și Spania, astfel 4 octombrie a acestui an devine 15 octombrie.
Calendarul gregorian este varianta de calendar cu cea mai mare răspândire. Este o modificare a calendarului iulian anterior, în conformitate cu propunerea astronomului Luigi Lilio. Modificarea a fost aprobată și decretată, prin bulă papală de Grigore al XIII-lea (al cărui nume l-a primit acest calendar) la 24 februarie 1582. Introducerea calendarului gregorian a fost necesară deoarece, în cazul calendarului iulian, anul calendaristic era ceva mai lung decât anul astronomic, adică o rotație completă a pământului în jurul soarelui, făcând ca echinocțiul de primăvară să se mute ușor înapoi în anul calendaristic.
Motivul Bisericii Catolice pentru ajustarea calendarului era acela de a sărbători Paștele la data pe care o credeau ei că a fost stabilită la Primul conciliu de la Niceea în anul 325. Deși unul dintre canoanele conciliului impunea ca toate Bisericile creștine să sărbătorească Paștele în aceeași zi, în realitate aceasta nu s-a întâmplat niciodată.
Preocuparea oamenilor pentru o cât mai corectă măsurare a timpului se lovește și astăzi în ciuda dezvoltării cunoașterii și tehnologiei cu mari neajunsuri. Spre exemplu: fiecare al patrulea an are cu o zi mai mult. În plus peste câteva sute de ani se preconizează că va trebui revizuit din nou calendarul pentru că se vor aduna câteva zile în plus care trebuie introduse în calendar. Toate aceste demersuri sunt însă lovite mereu de imperfecțiune. Mereu apare o informație nouă care modifică ceea ce la un moment dat era foarte sigur.
Atunci când Dumnezeu a creat planeta noastră ne-a transmis că totul a fost făcut foarte bine și că singura măsurătoare imperios necesară este cea a zilelor în săptămână pentru că vrea să se întâlnească cu noi în mod nemijlocit mai ales în a șaptea zi. Se pot schimba anotimpurile și anii și lungimea tuturor măsurătorilor dar mereu va fi o seară și o dimineață care să îți aducă aminte că Dumnezeu vrea să se întâlnească cu tine. Fii prezent la fiecare întâlnire!
Ruben Atomei, Director Exploratori, Conferința Moldova