Începe cu un pom

Martin Luther, marele reformator al secolului al XVI-lea a lăsat o moștenire culturală imensă în urma lui. Astăzi ne oprim la un citat celebru: „Dacă aș ști că mâine lumea se va face bucăți, eu tot aș planta un măr.” Are vreun sens? E ca și cum ți-ai coborî astăzi din pod sania, au lustrui tălpile, le-ai da cu parafină (am ars multe lumânări din casă pentru asta!) fiind sigur că mâine vei merge la săniuș! Și cumva, să spui lucrul ăsta în gura mare la școală. Are cineva curaj? Ei bine, Martin Luther a fost un om mai mult decât curajos. Dacă vedea că poate aduce o schimbare benefică societății nu se dădea bătut oricât ar fi fost de greu.
La fel a fost și Wangari Maathai, prima femeie africană care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 8 Octombrie 2004. A luptat toată viața pentru ocrotirea mediului înconjurător și împotriva sărăciei. În 1977 a înființat fundația Green Belt Movement, prin intermediul căreia Maathai a fost responsabilă de sădirea a peste 30 de milioane de arbori în Africa! De asemenea, a ajutat aproape 900.000 de femei să se angajeze! Incredibil, nu? Lucrurile mărețe, însă nu sunt pentru toți. Sunt atât de mulți oameni care într-o viață întreagă nu au sădit nici măcar un copac! Sunt atât de mulți oameni care nu au dat o mână de ajutor unui om aflat în necaz! Dar sunt și oameni frumoși care au descoperit nevoia și au luptat pentru a o suplini. Și știi ce e frumos? Pentru a realiza lucruri mărețe trebuie să începi cu pași mici. Până să ajungă cel mai influent reformator și deschizătorul drumului pentru dezvoltarea societății, Martin Luther era un călugăr simplu. Apoi a început să studieze și cu pași mici dar cu hotărâre a devenit un mare om. Maathai a început sădind un copac!

Dacă vei fi un om mare sau mic, e alegerea ta! Viața trece repede și nu ai timp de pierdut. Oprește-te astăzi și fă ceva remarcabil. De ce nu, sădește un copac!

„Cu ce se aseamănă Împărăția lui Dumnezeu?…Cu un grăunte de muștar pe care l-a luat un om și l-a aruncat în grădina sa; el a crescut, s-a făcut copac mare…” Luca 13:18-19

Adrian Dorgo, Director Exploratori, Conferința Transilvania Nord

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor