Sfârșitul lumii

Când a rupt Mielul pecetea a șasea, m-am uitat și iată că s-a făcut un mare cutremur de pământ. Soarele s-a făcut negru ca un sac de păr, luna s-a făcut toată ca sângele și stelele au căzut din cer pe pământ cum cad smochinele verzi din pom când este scuturat de un vânt puternic. – Apocalipsa 6:12-13

La mijlocul secolului al-XVIII-lea o eclipsă total de soare, un cutremur de pământ cum nu a mai văzut omenirea niciodată, apariția lunii de culoare roșie și o cădere de stele înspăimântătoare au fost semnele care au confirmat pentru cei credincioși că trăiesc timpul sfârșitului. Toate aceste evenimente au depășit cu mult ceea ce își putea imagina un om.

Marele Cutremur din Lisabona s-a produs în dimineața zilei de 1 noiembrie 1755. Seismologii contemporani estimează că ar fi avut între 8,5 și 9 grade pe scara Richter și o forță echivalentă cu 32.000 de bombe atomice. Seismul a făcut, potrivit statisticilor, între 50.000 și 100.000 de victime doar în Lisabona, iar în ceea ce privește orașul, acesta a fost distrus în proporție de 85%, peste 12.000 de locuințe și numeroase clădiri publice: Palatul Regal Portughez, Opera, Catedrala, Biblioteca. În acea perioadă Lisabona era al cincilea oraș al Europei. Avea un port aglomerat, o populație bogată și colonii pe trei continente. Însă istoria Lisabonei s-a schimbat în acea zi. La câteva zeci de minute după cutremur, un tsunami a lovit orașul și a mai ucis alte persoane. După tsunami a izbucnit incendii în casele rămase în picioare care au fost stinse abia după o săptămână, timp în care a făcut mii de victime. Biblioteca distrusă în timpul dezastrului conținea peste 70.000 de volume și manuscrise, inclusiv opere de artă foarte rare. Au fost pierdute și arhivele regale, unde se găseau informații detaliate despre explorările lui Vasco da Gama și a marilor exploratori portughezi.

Nici astăzi subiectul sfârșitului lumii nu este unul popular, dar ceea ce Dumnezeu a zis, se va desfășura întocmai, pentru că scopul profețiilor nu este să sperie ci să aducă vești bune. Sfârșitul păcatului este o veste bună. Ca să nu fii surprins de evenimente alege să fii de partea corectă a lor și prinde-te de făgăduințele lui Dumnezeu.

Ruben Atomei, Director Exploratori, Conferinta Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video