Și vulturii saluta explo

Fiți împlinitori ai Cuvântului, nu numai ascultători, înșelându-vă singuri. (Iacov 1:22)

În taberele explo am învățat că un explorator își va îndeplini întotdeauna sarcinile încredințate, întrucât acest lucru conduce la buna funcționare a taberei. Ție ți s-a întâmplat vreodată să îți fie afectată activitatea de faptul că unul dintre prietenii tăi nu a ascultat și nu și-a îndeplinit responsabilitațile?  Acest pricipiu al responsabilității este foarte important nu doar între noi, exploratorii, ci și în lumea animalelor. 
Femela vultur, își alege ca tată pentru puii ei  un mascul responsabil. Se spune că înainte de a-și întemeia „un cuib”, vulturoaica rupe o crenguță dintr-un copac, o ia în cioc, zboară la înălțime și după ce se adună mai mulți masculi în jurul ei, aceasta dă drumul crenguței și așteaptă. În acel moment, unul dintre vulturi zboară cu mare viteză și atenție, prinde crenguța și o înapoiază femelei. Acest test se repetă. Dacă vulturul este răbdător, atent și consecvent, el va prinde cu responsabilitate crenguța de fiecare dată și o va aduce vulturoaicei, urmând ca apoi să devină tatăl puilor. Când puii de vultur trebuie să părăsească cuibul, vulturoaica păstrează hrana la o anumită distanță de cuib, pentru a-i determina pe pui să încerce să își ia zborul. În încercarea lor de a zbura, aceștia cad în gol de pe marginea stâncii. Aici intervine „tatăl-vultur”, care prinde puii așa cum a prins mai demult crenguța aruncată de vulturoaică. Iar acest exercițiu are loc de multe ori, până când puiul va zbura….

Ce s-ar întâmpla dacă vulturoaica nu ar asculta și nu ar fi responsabilă în alegerea tatălui puilor ei sau dacă tatăl lor nu și-ar îndeplini sarcinile cu responsabilitate?

Fiecare dintre noi avem o responsabilitate în familie, în clasă, la biserică, în echipa de fotbal… Sfânta scriptură ne oferă multe învățături pentru  o viață înțeleaptă, însă depinde de noi dacă vom citi și le vom aplica responsabil sau dacă le vom da uitării. Astfel textul din Iacov 1:22 ne învață: „Fiți împlinitori ai Cuvântului, nu numai ascultători, înșelându-vă singuri.”

Ilyes Martin, Director asistent departamentul de tineret, Conferința Transilvania de Nord

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video