Dragoste necondiționată

  Tot ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea și Proorocii. Matei 7:12

  Versetul din această dimineață este unul dintre primele texte memorate de mine din Biblie – pe care mi le amintesc. L-am învățat când aveam 6-8 ani. De atunci de fiecare dată când m-am gândit la acest verset am făcut-o din motivație egoistă – din cauza înțelegerii superficiale. După mai mult de zece ani am înțeles mesajul versetului care de fapt era dragostea manifestată vizibil.

  Mai întâi am crezut că acest verset mi-a fost oferit de la Dumnezeu ca un „sistem de autoapărare”. Am crezut că acest „sistem” mă sfătuia să nu fac rău altuia pentru a nu primi rău de la ceilalți. În cazul acesta dragostea mea întotdeauna ar fi fost dragoste coniționată – a oferi doar pentru a primi. Dragostea condiționată nu aparține caracterul lui Isus. 

  Pentru a afla mesajul adevărat, trebuie să analizăm contextul în care a rostit Isus aceste cuvinte. În versetele anterioare (7-11) Isus ne încurajează Îi adresăm cererile cu încredere, curaj și credință – ca unui adevărat tată iubitor. „Căci ori şi cine cere, capătă; cine caută, găseşte; şi celui ce bate, i se deschide.” Aceasta este făgăduința lui Dumnezeu: dacă oamenii cer de la El, vor primi cu siguranță. 

  Urmează versetul zilei.  Isus știa că oamenii au fost creați nu pentru a trăi solitar ci pentru a avea o viață de relaționare intensă. Desigur această relaționare trebuire să corespundă standardelor lui Dumnezeu. De aceea suntem împliniți doar dacă suntem înconjurați de persoane ce ne pot completa prin diversitatea talentelor cu care au fost înzestrați. Dar și în acest caz etapa de solicitarea ajutorului este importantă. Totuși există legea: noi putem să oferim doar din ceea ce avem. Noi care putem să cerem de la Dumnezeu, avem multe de oferit. Dar sunt mulți oameni care nu-l cunosc pe Dumnezeu, nu cer de la El, deci nu au ce să ofere. Îi putem ajuta pe ceilalți în felul următor: chiar dacă ei nu au, noi le vom oferi și astfel ei vor avea de unde să dea mai departe.

  În concluzie, acest verset ne oferă un „sistem” de apărare a semenilor noștri – prin faptul că ei au fost îmbogățiți de darurile transmise de noi către ei, desigur sursa originală a tuturor darurilor fiind Dumnezeu. Acest „sistem” este dragostea necondiționată.

  Ferencz-Zorgel Botond, instructor exploratori, Trans. Sud

  Dragoste necondiționată - 2019. Tot ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea și Proorocii. Matei 7:12
  Explo
  Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  Protecție Divină

  Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și pînă în veac....

  Domnul este Păstorul meu

  Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și pînă în veac....

  Neîncetat

  Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și pînă în veac....

  Nu ești singur!

  Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și pînă în veac....

  Publicate astăzi

  Nici măcar jumătate

  Deși la prima vedere anturajul pe care îl alegem și locul în care alegem să trăim pot părea inofensive, ele pot deveni totuși periculoase. Poate că ne considerăm suficient de maturi ca să fim ispitiți de ceva dăunător. Însă realitatea este că, pe neobservate, ceea ce se întâmplă lângă noi ne influențează, mai ales dacă e vorba de ceva negativ. Nimic din ceea ce vedem sau auzim nu ne lasă indiferenți, chiar dacă nu acordăm prea multă atenție. A ne considera intangibili nu este o dovadă de înțelepciune și nici de tărie, ci mai degrabă trădează imaturitate și superficialitate. A ne teme de influențe rele nu e o slăbiciune, ci o dovadă de precauție și discernământ spiritual.

  Deschide-mi inima!

  Doamne, fie ca dragostea Ta necondiționată să crească în inima mea și să mă determine la acțiune!

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  A hamis tudomány veszélyei

  „Timótheus, őrizd meg, ami rád van bízva, elfordulván a szentségtelen, üres beszédektől és a hamis...