Sitele lui Socrate

Toți greșim în multe feluri. Dacă nu greșește cineva în vorbire, este un om desăvârșit, și poate să-și țină în frâu tot trupul. Iacov 3:2

Se spune că marele filozof grec Socrate a fost oprit pe stradă, într-o zi, de o cunoștință care i-a spus: ”Știi ce am auzit recent despre prietenul tău?”. ”Așteaptă puțin!” a replicat Socrate. ”Ai cernut ceea ce vrei să îmi spui prin cele trei site?”. ”Care site?” a răspuns, mirat, omul. ”Prima sită este adevărul: ești sigur că ceea ce vrei să îmi spui este adevărat?”. ”Ăăă … nu știu … am auzit și eu de la alții…”. ”Cea de-a doua sită este bunătatea: ceea ce vrei să îmi spui despre prietenul meu este un lucru bun?”. ”Păi … nu prea … din contră …”. ”A mai rămas o sită, a treia, cea a folosului: ceea ce vrei să îmi spui despre prietenul meu îmi este de folos?”. ”Nu! Nu prea cred asta!”. ”Ei bine”, a concluzionat Socrate, ”dacă ceea ce vrei să îmi spui nu îmi este de folos, nu este ceva bun și nici nu știi dacă este adevărat sau nu, la ce bun să îmi mai spui acel lucru?”

Cât de ușor greșim în vorbire fiecare dintre noi! Ca să nu mai greșești în vorbire îți recomand să folosești zi de zi ”sitele lui Socrate”: spune mereu adevărul, spune lucruri bune și folositoare! Atunci Dumnezeu te va desăvârși!

Narcis Ardelean, masterghid, Conferința Banat

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video