Toți greșim în multe feluri. Dacă nu greșește cineva în vorbire, este un om desăvârșit, și poate să-și țină în frâu tot trupul. Iacov 3:2
Un adult rostește într-o zi obișnuită în jur de 30 000 de cuvinte. Ți se pare o cifră mare? Totuși, citind acest verset al lui Iacov nu mă îngrijorează câte cuvinte rostim pe zi, ci cum sunt aceste cuvinte. Hai să facem un exercițiu de imaginație. Să luăm două coșuri mari și într-unul să punem cuvintele bune, frumoase, amabile, pline de dragoste dintr-o zi, iar în celălalt să le punem pe cele rele, pline de mânie și supărare. Poate te gândești că trebuie să compari coșurile între ele… Ei bine NU!
Vreau să te gândești la altceva: Cum îți dai seama dacă un cuvânt este bun sau este rău? Cum faci tu diferența între cuvinte? Dacă spui colegului tău care ți-a dat cărțile pe jos „deșteptule!”, înseamnă că i-ai făcut un compliment? Nu! Înseamnă că l-ai făcut prost! Vezi tu, cuvintele au de multe ori nu definiția din dicționar, ci semnificația pe care le-o dai tu în funcție de tonul vocii, situație sau chiar intenția cu care le rostești.
Privind astfel lucrurile sunt tot mai convins că Iacov are dreptate când spune că un om care își stăpânește vorbirea are toate șanșele să se apropie de desăvârșire! Sper să fie și cazul tău!
Dorin Cristea, director de Tineret, Conferința Moldova