Vreme grea

Dar Iov i-a răspuns: „Vorbești ca o femeie nebună. Ce! primim de la Dumnezeu binele, și să nu primim și răul?” În toate acestea, Iov n-a păcătuit de loc cu buzele lui. – Iov 2:10

Era un om foarte bogat! Ştiţi cât de mare era averea lui Iov? Avea 7000 de oi, 3000 de cămile, 500 de perechi de boi, 500 de măgăriţe și foarte mulţi slujitori. Aşa de mulţi că nici nu le ştim numărul. Cea mai mare bogăţie pe care a primit-o de la Dumnezeu erau însă copiii de care se bucura în fiecare zi: şapte fii și 3 fiice. Nu-i aşa că avea tot ce și-ar fi dorit?

Pe deasupra, nu era zgârcit. Deoarece considera că tot ceea ce are, este primit de la Dumnezeu, Iov era darnic și îşi ajuta semenii ori de câte ori aceştia erau în nevoie. Iată ce spune: „Urechea care mă auzea mă numea fericit, ochiul care mă vedea mă lăuda. Căci scăpam pe săracul care cerea ajutor și pe orfanul lipsit de sprijin. Binecuvântarea nenorocitului venea peste mine, umpleam de bucurie inima văduvei. Mă îmbrăcam cu dreptatea și-i slujeam de îmbrăcăminte, neprihănirea îmi era manta și turban. Orbului îi eram ochi și şchiopului picior. Celor nenorociţi le eram tată și cercetam pricina celui necunoscut” (Iov 29:11-16).

Dintr-o dată, pierde tot! Într-o singură zi, îi este nimicită toată averea și apoi vine vestea tragică a pierderii tuturor copiilor, care se bucurau la masă în casa fratelui cel mai mare. Omul acesta este de compătimit! Cine era vinovat de toate aceste nenorociri? De ce l-au lovit aşa, toate deodată? Pe cine să acuze? După toate acestea, se îmbolnăveşte de o boală cruntă, întregul corp fiindu-i acoperit cu bube dureroase. Soţia lui a găsit repede vinovatul, deoarece îl îndeamnă să scape repede de toată suferinţa, blestemându-L pe Dumnezeu, după care va muri!

Ai trecut vreodată prin necazuri sau chiar tragedii? Cât de greu ţi-a fost? Probabil că în asemenea momente este uşor să te întorci împotriva lui Dumnezeu. Dacă nu Îl faci chiar responsabil de toate nenorocirile tale, cel puţin consideri că ar fi putut să le oprească. Și, dacă nu a făcut-o, ajungi la concluzia că nu îi pasă de tine, că nu te iubeşte ori că nu e chiar persoana despre care ne-au învăţat părinţii ori bunicii…

Nu ştii însă ce e în spatele perioadei grele care a venit peste tine! Scopul lui Dumnezeu este unul mult mai măreţ decât poţi concepe tu! Credinţa neclintită în acela care ne vrea binele trebuie să ne caracterizeze în acele momente grele, urmând modelul lui Iov: „Iov n-a păcătuit deloc cu buzele lui”.


Mateas Stefan, Conducator de Zona – Conferinta Muntenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor