Nu renunța

Avram a luat pe Sarai, nevastă-sa, și pe Lot, fiul fratelui său, împreună cu toate averile, pe care le strânseseră și cu toate slugile pe cari le câștigaseră în Haran. Au plecat în țara Canaan, și au ajuns în țara Canaan. – Geneza 12:5

Eram în tabăra de exploratori. Trebuia sa mergem până sub vârful Oușorul unde urma să construim adăposturi pentru a rămâne acolo peste noapte. Unii au hotărât de la bun început că nu pot merge în drumeție, dar cei mai mulți au fost plini de entuziasm gândindu-se la ce va urma. Prin urmare au fost făcute pregătirile necesare, și am plecat.

Dar pe parcursul drumeției am observat ceva. În timp ce urcam, întâlneam tovarăși de drum care renunțau la drumeție. Cineva fusese sunat de părinți și trebuia să se întoarcă urgent în tabără. Altcineva era prea obosit ca să mai continue. O altă persoană a călcat greșit și s-a rănit. Chiar și soția mea împreuna cu copiii au hotărât să se întoarcă în tabără când și-au dat seama că era foarte mult de mers. Așa se face că nu toți cei care au plecat au și ajuns. Ceva asemănător s-a întâmplat și în familia lui Avraam.

Avraam și soția lui, Sara, alături de Lot, nepotul lor, au plecat în țara Canaan și au ajuns în țara Canaan. Însă au fost unii membri ai familiei care au plecat împreună cu Avraam dar nu au ajuns. Spre exemplu,Terah, tatăl lui Avraam, a ieșit împreună cu el „din Ur, din Haldeea, ca să meargă în țara Canaan”(11:31). Dar în drumul lor spre Canaan s-au oprit la Haran, „s-au așezat acolo”, și „Terah a murit în Haran.”

Ce lecție! A reuși înseamnă nu doar să pornești, ci să și ajungi. Nu doar să începi, ci să și termini. Nu doar să dorești, ci să și îndeplinești. Nu doar să încerci, dar să și lupți.

A pleca și a ajunge în Canaan înseamnă să începi să citești o carte valoroasă și să o citești în întregime. Înseamnă să planifici cu grupa de exploratori să vizitați bătrânii bisericii și să ajungeți în casele lor. Înseamnă să vrei să studiezi și să te rogi zilnic, și să se întâmple. Înseamnă să îți propui să ai grijă de corpul tău și să nu mai bei CocaCola. Înseamnă să vrei să te porți cuviincios în Casa Domnului și să folosești telefonul doar pentru închinare.

A pleca și a ajunge… Este imaginea reușitei, a biruinței. Este imaginea omului care fiind înrădăcinat în Dumnezeu, atunci când „începe duce la bun sfârșit” (Ps. 1:3). Este împlinirea îndemnului din Filipeni 2:12: „Astfel, dar, preaiubiţilor, după cum totdeauna aţi fost ascultători, duceţi până la capăt mântuirea voastră, cu frică şi cutremur!”


Iulian Condrachi, Pastor – Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video