Articolul precedentMinden nap átadni
  Articolul următorO întâlnire cu Dumnezeu

  Când oferi tot și totuși nu duci lipsă

  Atunci Isaac, vorbind cu tatăl său Avraam, a zis: “Tată!”. “Ce este, fiule?” i-a răspuns el. Isaac a zis din nou: “Iată focul și lemnele; dar unde este mielul pentru arderea de tot?” – Geneza 22:7

  Povestirea biblică din care provin aceste cuvinte este binecunoscută de cei care citesc Biblia și nu numai. Acest episod este un jalon important în Biblie și unul dintre cele mai dramatice din întreaga istorie a religiilor. Mircea Eliade în cartea sa, Istoria credințelor și ideilor religioase, amintind acest moment din istoria iudaismului, face precizarea că acțiunea lui Avraam nu a fost o încercare de a-L îmbuna pe Dumnezeu, așa cum procedau popoarele păgâne, ci a fost un act de ascultare și de credință, care se se va numi de acum înainte, credință Avraamică.

  Învățații evrei au comentat de-a lungul timpului gestul lui Avraam. Filon susținea că acest eveniment este o dovadă a indiferenței lui Avraam față de orice pasiune dominantă, în afară de iubirea pentru Dumnezeu, a faptului că admitea că trebuie să-I dăm lui Dumnezeu ceea ce prețuim mai mult, având convingerea că nu vom pierde acel lucru, deoarece Dumnezeu nu se lasă îndatorat nimănui. Maimonide era de acord că acesta a fost un caz de punere la încercare a limitelor extreme ale iubirii pe care, pe drept cuvânt, o cere Dumnezeu. Nahmanide vedea în el primiul exemplu de compatibilitate între preștiința lui Dumnezeu și liberul arbitru uman.

  Întrebarea legitimă pe care Isaac o adresează tatălui său, sporește durerea acestuia, care știa mesajul poruncii divine. „Unde este mielul?” Aceste cuvinte zdrobesc inima lui Avraam. Isaac a fost ales drept jertfă nu numai pentru că era lucrul cel mai de preț al lui Avraam, ci și pentru că era un dar din partea lui Dumnezeu, ca urmare a legământului și a rămas al lui Dumnezeu. Tot ceea ce noi posedăm sunt daruri ale lui Dumnezeu. Din această pricină a numit Avraam locul supremei sale supuneri și al sacrificiului zădărnicit, Muntele Yehova-Iire, Domnul va purta de grijă.

  Fără să realizeze importanța profetică a acestui moment, cei doi, tătă și fiu, au urcat pe vârful acelui munte, prefigurând în fața întregului univers, durerea, suferința, și iubirea ce aveau să fie descoperite, la mii de ani după aceea, pe un alt munte, numit al căpățânii, unde Dumnezeu avea să fie Tatăl îndurerat, iar Fiul Său mielul de jertfă, într-un gest de iubire supremă manifestată față de ființele omenești. „El a dat tot!” Gândește-te azi la ceea ce ești dispus să îi oferi lui Dumnezeu?


  Sisu Beniamin, Pastor – Oltenia

  Când oferi tot și totuși nu duci lipsă - 2020. Atunci Isaac, vorbind cu tatăl său Avraam, a zis: “Tată!”. “Ce este, fiule?” i-a răspuns el. Isaac a zis din nou: “Iată focul și lemnele; dar unde este mielul pentru arderea de tot?” - Geneza 22:7
  Explo
  Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  Fii folositor!

  “Ți s-a arătat, omule, ce este bine, și ce alta cere Domnul dela tine, decât...

  Raspuns pentru suflet

  “Ți s-a arătat, omule, ce este bine, și ce alta cere Domnul dela tine, decât...

  De ce te implici?

  “Ți s-a arătat, omule, ce este bine, și ce alta cere Domnul dela tine, decât...

  Credința instrument al cunoașterii

  Cine este înțelept, să ia seama la aceste lucruri! Cine este priceput, să le înțeleagă!...

  Publicate astăzi

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  Recunoștință

  După ce m-am adunat puțin, am înălțat rugăciuni umile, dându-I slavă Domnului cu lacrimi de mulțumire și de reconsacrare ca niciodată înainte. Încrederea mea în Isus a crescut foarte mult de la acel eveniment.

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Háborúk az utolsó napokban

  „Így szól a Seregek Ura: Ímé, veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy...