Yosef (și Potifar)

  Iosif a căpătat mare trecere înaintea stăpânului său, care l-a luat în slujba lui, l-a pus mai mare peste casa lui, și i-a încredințat tot ce avea. – Geneza 39:4

  ”Totul! Las totul în mâna ta!” – Într-un epocă în care relațiile dintre stăpâni și sclavi erau foarte reci și distante, încrederea pe care stăpânul (Potifar) i-a oferit-o lui Iosif, e ceva greu de crezut!

  Te invit să facem o scurtă călătorie (de 4000 de ani) în Egipt, pentru a înțelege puțin contextul în care se afla Iosif, fiul lui Israel. Obosit, însetat, fără haina scumpă de fiu privilegiat, el ajunge pe străzile prăfuite ale Egiptului de Jos – zona ce cuprinde și Delta Nilului. Vândut de frații lui unor beduini madianiți pe doar 20 de siclii de argint, a fost îndepărtat de toate privilegiile care îl transformau în moștenitorul ”visător”! Astfel, din mezinul alintat cu haina pestriță, se transformă într-un simplu sclav evreu, adus în țara lui Mițraim de o caravană ismaelită.

  Ajuns în ținuturi îndepărtate, dă piept cu viața dură. Tata nu mai e lângă el să-i ia apărarea. Nici nu mai vorbim de partea de moștenire la care visa (haina sa colorata era un simbol al moștenitorului). Era fără perspective de viitor. Era un sclav, fără haină, fără valoare și…fără răspunsuri: ”- Doamne, exiști? Ce plan ai cu mine? De ce există suferință și nedreptate?”

  De multe ori în această viață și tu te vei simți pierdut, dezorientat, cu visurile spulberate. Totuși, destinul tău nu se va încheia aici. Știi de ce? Păi…nici istoria lui Iosif nu se încheie așa! Dumnezeu nu se lasă nedescoperit.

  Gen. 39:2-3 spune: ”Domnul a fost cu Iosif, aşa că toate îi mergeau bine; el locuia în casa stăpânului său, egipteanul. Stăpânul a văzut că Domnul era cu el şi că Domnul făcea să-i meargă bine toate lucrurile.” Parcă îl și văd pe Potifar spunând: ”Totul! Las totul în mâna ta!” Iosif al nostru, l-a pus pe Yahweh, Dumnezeul strămoșilor lui la încercare. Stăpânul care l-a cumpărat ca sclav, îi oferă acum o haină de administrator și toată averea sa! Dumnezeu îi arată lui Iosif că din cel mai mic, doar EL îl poate face cel mai mare.

  Totuși, istoria se repetă. Iosif are nevoie să învețe lecția umilinței. Își va pierde iarăși haina și chiar libertatea. Va ajunge mai rău decât un sclav: un întemnițat! 

  Oare credința și-o va pierde? Sau îl va pune iarăși pe Dumnezeu la încercare? Ai curaj, crede, fii ca Iosif, iar visurile mărețe îți vor fi îndeplinite…doar de EL! O zi frumoasă!


  Paul Gună, Pastor Stagiar si Ghid :) – Transilvania de Nord

  Yosef (și Potifar) - 2020. Iosif a căpătat mare trecere înaintea stăpânului său, care l-a luat în slujba lui, l-a pus mai mare peste casa lui, și i-a încredințat tot ce avea. - Geneza 39:4
  Explo
  Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  Emanuel: Dumnezeu cu noi!

  nu te teme, căci Eu sînt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu...

  Mare este Dumnezeu

  nu te teme, căci Eu sînt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu...

  Nu te teme, Eu sunt cu tine!

  nu te teme, căci Eu sînt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu...

  Soluția salvatoare

  nu te teme, căci Eu sînt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu...

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...