Puterea umilinței

Samuel a zis: „Când erai mic în ochii tăi, n’ai ajuns tu căpetenia semințiilor lui Israel, și nu te-a uns Domnul ca să fii împărat peste Israel? 1 Samuel 15:17

Prin versetul acesta suntem martori la o discuție la nivel înalt, între un profet și un rege, între Samuel și Saul, două persoane care au avut parte de o chemare specială din partea lui Dumnezeu.

Saul a fost primul rege al poporului Israel. Circumstanțele alegerii sale sunt foarte interesante. Când s-a tras la sorți a ieșit numele lui Saul, din seminția lui Beniamin, dar acesta era de negăsit. Biblia spune că „era ascuns între vase”.

Nu a avut pe nimeni ca predecesor pentru a învăța ce înseamnă să fi rege. A avut privilegiul ca relația lui cu profetul Samuel, omul lui Dumnezeu, să fie una extraordinară. Era atât de ascultător și se înțelegeau atât de bine încât formau o echipă de succes împotriva dușmanului, spre binele poporului. Domnul îi spunea lui Samuel care era calea de urmat, iar Saul învăța din mers ce înseamnă dependența de Dumnezeu, ca rege plin de succes peste poporul Său.

Toate au mers bine până într-o zi în care i s-a părut că se poate descurca și singur, că nu mai este cazul să fie mic în ochii săi, că era totuși omul numărul unu în Israel și că poate decide singur ce trebuie să facă, ignorând sfatul divin. Și nu-i așa? Când ai impresia că le poți face singur pe toate, la ce mai ai nevoie de Dumnezeu sau de sfaturile profetului Său? E greu de crezut, dar omul acesta care fusese ales de Dumnezeu, a început să se îndepărteze atât de mult de El, încât, în cele din urmă, a ajuns să facă exact lucrurile pe care altădată, la porunca lui Dumnezeu, le condamna cu vehemență. A căzut atât de jos încât a ajuns să ceară ajutorul unei vrăjitoare din En-Dor. Ce trist! Era mare și puternic în ochii săi, dar mic și slab în ochii lui Dumnezeu!

Cu siguranță Creatorul te-a înzestrat cu cel puțin o calitate prin care poți înfrumuseța viața celor din jurul tău: părinți, frați, verișori, prieteni, colegi, etc. Atât timp cât nu uiți Cine este Cel care ți-a dat calitățile pe care le ai și rămâi umil și modest, cu alte cuvinte, atât timp cât rămâi mic în ochii tăi, vei fi mare în ochii lui Dumnezeu.

Mă rog Lui ca alegerile pe care le faci astăzi să te ajute să ai statura pe care El o dorește în dreptul tău!

Geo Mogheri, Pastor – Conferința Transilvania de Sud

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video