Ionatan a vorbit bine de David tatălui său Saul: „Să nu facă împăratul”, a zis el”, un păcat față de robul său David, căci el n-a făcut niciun păcat față de tine. Dimpotrivă, a lucrat pentru binele tău” 1 Samuel 19:4
Într-o iarnă pe când aveam vreo 12 ani a venit un coleg nou de joacă în zona noastră. Era plin de viață și avea mereu propuneri aventuroase. La un moment dat, în timp ce ne jucam, s-a iscat o bătaie între doi colegi. Așa cum ne era obișnuința am sărit imediat să-i calmăm pe cei înfierbântați, dar colegul cel nou ne-a rugat să nu oprim încăierarea. “Lasă-i să se bată, să ne distrăm și noi!” a spus el. Afirmația lui ne-a blocat pe toți. Nu mai auzisem niciodată o astfel de propunere și nici nu ne vedea să credem că poate exista o așa gândire. În mintea noastră la fel de zburdalnică plăcerea de a te bucura de violență nu era instalată. Au trecut peste 35 de ani de atunci și încă îmi este viu în minte acest episod.
Tot din acea perioadă îmi aduc aminte un episod în care în drum spre școală doi colegi îl băteau pe un altul. Un domn care părea ursuz și mereu inabordabil, folosind câteva cuvinte mai hotărâte i-a despărțit și i-a pus să promită că nu vor relua încăierarea după plecarea lui. Se înțelege că acel domn a devenit eroul meu și ori de câte ori îl întâlneam îl salutam cu mult entuziasm și când se întrevedea vreun pericol îmi plăcea să-l văd în preajmă.
Ionatan se pune într-o poziție complicată față de tatăl său, împăratul lui Israel, pentru a media pentru David, care devenise din senin dușmanul de moarte al lui Saul. Curajul lui Ionatan l-a impresionat pe împărat de data aceasta și promite că David nu va muri. Un caracter flămând de violența și de răzbunare, ca a lui Saul, a fost impresionat până la convingere de o vorbă înțeleaptă spusă la vremea potrivită. Probabil că în întreaga împărăție exista o singură persoană de la care Saul să primească îndemnul la împăcare și aceasta era Ionatan. Astfel, momentul potrivit s-a suprapus cu vorbele potrivite și cu persoana potrivită, iar rezultatul a fost uimitor.
Cu siguranță întâlnești zilnic situații în care poți fi mediator pentru pace, împăcare și normalitate. Sunt împrejurările parcă făcute special pentru tine. Poți alege să te implici și să fii un instrument prin care Dumnezeu să aducă mântuire sau poți alege să fii în siguranță și să nu faci nimic. O vorbă fermă spusă la vremea potrivită și aducând un argument puternic, poate potoli o furtună imensă. Astăzi ai posibilitatea să fii un mediator.
Ruben Atomei, Director Asociat Conferintă – Conferința Moldova