David se apropia de clipa morții, și a dat îndrumări fiului său Solomon, zicând: „Eu plec pe calea pe care merge toată lumea. Întărește-te, și fii om!” 1 Împărați 2:1-2
În vârstă de 70 de ani, viața lui David se apropia de sfârșit. Când a simțit că i se apropie moartea, David a avut puterea să îi spună fiului său, Solomon: “Eu plec pe calea pe care merge toată lumea. Întărește-te și fii om!”
Împăratul recunoaște că a sosit momentul să închidă ochii. Acum, el ne reamintește că toți vom ajunge în acest punct. Când suntem tineri, ne gândim prea puțin la faptul că suntem trecători. Absorbiți și orbiți adesea de lucrurile trecătoare ale lumii, pierdem din vedere acest adevăr. Avem impresia că suntem nemuritori, sau că acest moment de află undeva, foarte departe în viitor. Dar viața este scurtă. Moise spunea: ”ni se duc anii ca un sunet” (Psalm 90:9).
Apoi, David îi dă fiului său un prim sfat: ”Întărește-te!”. Ar fi putut să îi dea multe alte sfaturi. Dar nu a făcut-o. De ce? Pentru că nu erau importante. În doar câteva cuvinte, inspirat de Duhul Sfânt, David a reușit în mod perfect să sintetizeze filozofia creștină a vieții. Sfatul dat lui Solomon este și pentru noi. Trebuie să ne întărim, să ne pregătim pentru provocările vieții, pentru experiențele viitoare prin care vom trece și în urma cărora credința noastră va fi încercată. Formarea caracterului în urma confruntărilor cu tot ceea ce am enumerat anterior ar trebui să ne preocupe pe fiecare dintre noi. Pe tine te preocupă lucrul acesta, sau te gândești mai mult la lucrurile de pe Pământ?
În final, David spune: ”Fii om!” Suntem chemați de Dumnezeu să fim oameni credincioși, deosebiți, modelați de Duhul Sfânt, oameni cu caractere asemenea Mântuitorului. Cineva spunea: „Creștinismul va produce oameni onorabili. Domnul Isus a fost amabil chiar față de persecutorii Săi; și urmașii Săi vor manifesta același spirit. Religia lui Hristos înmoaie orice este aspru și dur în temperament și netezește tot ce este colțuros și aspru în maniere. Face cuvintele să fie blânde, iar comportamentul, plăcut. Un creștin blând și amabil constituie cel mai puternic argument care poate fi adus în favoarea creștinismului.”
Îți dorești și tu să fii un asemenea creștin?
Gheorghe Julien, Pastor – Conferința Oltenia