Soluționarea conflictului

  Apoi, aruncându-se la picioarele lui, a zis: ”Eu sunt de vină, domnul meu! Îngăduie roabei tale să-ți vorbească la urechi, și ascultă cuvintele roabei tale. 1 Samuel 25:24

  Ce faci când cineva este furios? Poate alegi să fugi din fața conflictului pentru că problema ți se pare neimportantă sau pentru că te temi să lupți pentru drepturile tale. Poate transformi conflictul într-o adevărată competiție, dorind să câștigi în defavoarea celuilalt. Poate dai prioritate relației și renunți la conflict indiferent cât te costă. Sau poate cauți soluții avantajoase pentru ambele părți. Ce variantă folosești de cele mai multe ori?

  Textul biblic de astăzi ne vorbește despre Abigail, “o femeie cu judecată”, dar căsătorită cu un bărbat “plin de nebunie”, “aspru și rău”. Ea iese înaintea lui David cu daruri și cuvinte înțelepte pentru a-l îmbuna și a cruța casa soțului ei de pedeapsa pe care acesta o merita.

  Știe că soțul ei este de vină, așa că începe prin a-și cere iertare, deși ea nu avea nicio vină. Apoi, pentru a nu-l pune într-o poziție nefavorabilă pe soțul ei în fața celor prezenți, îl roagă pe David să-i permită să vorbească în șoaptă. Înțelepciunea cu care a acționat această femeie a salvat o mulțime de oameni.

  Când apare un conflict, încearcă să urmezi pașii de mai jos:

  1. Întreabă-te dacă merită să intri în discuția aceea contradictorie. Motivul disputei este cu adevărat important? Dacă nu, poate e mai importantă relația decât victoria. Cel din fața ta este în stare să-ți audă argumentele și să-și schimbe părerea? Dacă nu, efortul poate fi în zadar.

  2. Controlează emoțiile. Când e cazul, asumă-ți vina, parțial sau total. Aceasta poate potoli mânia. Nu răspunde pripit, alege-ți cuvintele ca să nu rănești. Nu uita, conflictul este despre lucruri, evenimente și fapte, nu despre omul din fața ta.

  3. Creează un climat de încredere. Când celălalt vorbește, asigură-te că înțelegi ce vrea să spună și că îi răspunzi cu empatie.

  4. Căutați împreună soluții. După ce amândoi v-ați spus punctul de vedere, întrebați-vă care este soluția optimă. Porniți de la opiniile comune și adăugați câte ceva din soluțiile ambelor părți. De cele mai multe ori, cea mai bună soluție este undeva la mijloc, așa că fiți dispuși să vă schimbați opiniile.

  Rugați-L pe Dumnezeu să vă dea înțelepciune pentru soluționarea conflictelor. Astfel veți trăi frumos, în armonie cu ceilalți și în același timp respectându-vă pe voi înșivă.

  Andreea Strâmbu, Conducător de Zona – Conferința Muntenia

  Soluționarea conflictului - 2020. Apoi, aruncându-se la picioarele lui, a zis: ”Eu sunt de vină, domnul meu! Îngăduie roabei tale să-ți vorbească la urechi, și ascultă cuvintele roabei tale. 1 Samuel 25:24
  Explo
  Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  Emanuel: Dumnezeu cu noi!

  nu te teme, căci Eu sînt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu...

  Mare este Dumnezeu

  nu te teme, căci Eu sînt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu...

  Nu te teme, Eu sunt cu tine!

  nu te teme, căci Eu sînt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu...

  Soluția salvatoare

  nu te teme, căci Eu sînt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu...

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...