Soluționarea conflictului

Apoi, aruncându-se la picioarele lui, a zis: ”Eu sunt de vină, domnul meu! Îngăduie roabei tale să-ți vorbească la urechi, și ascultă cuvintele roabei tale. 1 Samuel 25:24

Ce faci când cineva este furios? Poate alegi să fugi din fața conflictului pentru că problema ți se pare neimportantă sau pentru că te temi să lupți pentru drepturile tale. Poate transformi conflictul într-o adevărată competiție, dorind să câștigi în defavoarea celuilalt. Poate dai prioritate relației și renunți la conflict indiferent cât te costă. Sau poate cauți soluții avantajoase pentru ambele părți. Ce variantă folosești de cele mai multe ori?

Textul biblic de astăzi ne vorbește despre Abigail, “o femeie cu judecată”, dar căsătorită cu un bărbat “plin de nebunie”, “aspru și rău”. Ea iese înaintea lui David cu daruri și cuvinte înțelepte pentru a-l îmbuna și a cruța casa soțului ei de pedeapsa pe care acesta o merita.

Știe că soțul ei este de vină, așa că începe prin a-și cere iertare, deși ea nu avea nicio vină. Apoi, pentru a nu-l pune într-o poziție nefavorabilă pe soțul ei în fața celor prezenți, îl roagă pe David să-i permită să vorbească în șoaptă. Înțelepciunea cu care a acționat această femeie a salvat o mulțime de oameni.

Când apare un conflict, încearcă să urmezi pașii de mai jos:

1. Întreabă-te dacă merită să intri în discuția aceea contradictorie. Motivul disputei este cu adevărat important? Dacă nu, poate e mai importantă relația decât victoria. Cel din fața ta este în stare să-ți audă argumentele și să-și schimbe părerea? Dacă nu, efortul poate fi în zadar.

2. Controlează emoțiile. Când e cazul, asumă-ți vina, parțial sau total. Aceasta poate potoli mânia. Nu răspunde pripit, alege-ți cuvintele ca să nu rănești. Nu uita, conflictul este despre lucruri, evenimente și fapte, nu despre omul din fața ta.

3. Creează un climat de încredere. Când celălalt vorbește, asigură-te că înțelegi ce vrea să spună și că îi răspunzi cu empatie.

4. Căutați împreună soluții. După ce amândoi v-ați spus punctul de vedere, întrebați-vă care este soluția optimă. Porniți de la opiniile comune și adăugați câte ceva din soluțiile ambelor părți. De cele mai multe ori, cea mai bună soluție este undeva la mijloc, așa că fiți dispuși să vă schimbați opiniile.

Rugați-L pe Dumnezeu să vă dea înțelepciune pentru soluționarea conflictelor. Astfel veți trăi frumos, în armonie cu ceilalți și în același timp respectându-vă pe voi înșivă.

Andreea Strâmbu, Conducător de Zona – Conferința Muntenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video