Dă dar robului Tău o inimă pricepută, ca să judece pe poporul Tău, să deosebească binele de rău! Căci cine ar putea să judece pe poporul Tău, pe poporul acesta așa de mare la număr!” 1 Împărați 3:9
Capitolul 3 din 1 Regi, ni-l prezintă pe tânărul Solomon, în jur de 20 de ani, de puțin timp împărat în Israel. Dumnezeu i s-a arătat în vis lui Solomon și i-a zis: “Cere ce vrei să-ți dau”, iar tânărul împărat și-a exprimat dorința de a avea “o inimă pricepută”. Alegerea pe care a făcut-o Solomon dintre toate darurile și privilegiile pe care i le putea dărui Domnul, este providențială și i-a marcat viața și domnia lui. Ar fi avut ocazia să ceară multe alte lucruri tentante, dar el știa ce-și dorea cu adevărat, înțelepciune și pricepere.
“Cererea aceasta a lui Solomon a plăcut Domnului” și l-a onorat pe împărat arătând față de el generozitatea Sa: “Mai mult, îți voi da și ce n-ai cerut: bogății și slavă, așa încât în tot timpul vieții tale nu va fi niciun împărat ca tine” (1 Împărați 3:13) Împăratul Solomon și-a dovedit de multe ori înțelepciunea, ca și în judecarea situației celor două femei care au venit la el cu un copil. De asemenea, Solomon a excelat și în domeniile: arhitectură, comerț, în timpul domniei sale Israelul prosperând din punct de vedere economic.
“Numele lui Dumnezeu a fost mult onorat în prima parte a domniei lui Solomon. Înțelepciunea și dreptatea, manifestate de împărat, dădeau mărturie tuturor popoarelor despre atributele minunate ale Dumnezeului pe care Îl slujea.” (…) “Adevărata slavă a primei părți a domniei lui Solomon nu s-a văzut în înțelepciunea neîntrecută, în bogății fabuloase, în puterea fără egal și în renumele lui, ci în onoarea pe care a adus-o Numelui Dumnezeului lui Israel, prin folosirea înțeleaptă a darurilor cerului.” PR 32.3
Îmi doresc și în același timp vă doresc, dragi tineri, să cerem de la Domnul înțelepciunea și priceperea de a deosebi binele de rău și de a ne pune încrederea în Acela care este gata și azi să ne ofere binecuvântările Sale minunate.
Csete Csilla – Edith, Ghid – Conferința Transilvania de Sud