Recordul ce nu poate fi doborât

Toți împărații pământului căutau să vadă pe Solomon, ca să audă înțelepciunea pe care o pusese Dumnezeu în inima lui. 2 Cronici 9:23

Totdeauna mi-a plăcut să citesc despre oamenii care de-a lungul vremii au rămas în dreptul lor cu titlul „Cel mai”. Chiar și recordurile geografice mi se par interesante. Am studiat mai multe statistici și toate dau cam aceleași persoane pe primele 10 locuri – oameni care au rămas celebrii prin faptul că au descoperit, au demonstrat, au realizat ceva cât au trăit. Mi-ar fi plăcut să fii găsit undeva cam ce IQ a avut Solomon. Dacă ar fi trăit în aceeași perioadă de timp, Solomon l-ar fi depășit pe Thomas Edison care a avut 1093 invenții brevetate.

Toate scrierile prin care am trecut, pe internet sau cărți, mi-au arătat același lucru: Solomon, fiul lui David, regele lui Israel, a fost cel mai înțelept om care a trăit vreodată pe pământ.

A devenit faimos în timpul lui pentru sfaturi, proverbe, cântece, scrieri, psalmi, rezolvări date problemelor, cât și pentru bogăție, frumusețe, chiar și ca arhitect, dacă ne amintim de celebrul „Templul lui Solomon” și casa Împăratului. (Construcțiile nu le-a ridicat el, dar a avut un cuvânt de spus).

Împărăteasa din Seba a recunoscut că „nu mi s-a istorisit nici jumătate din măreția și înțelepciunea ta, tu întreci faima pe care am auzit-o despre tine.” Ba mai mult, a cunoscut pe adevăratul Dumnezeu: „Binecuvântat să fie Domnul, Dumnezeul tău, care s-a îndurat de tine, și te-a pus pe scaunul Lui de domnie… Pentru că Dumnezeul tău, iubește pe Israel, și vrea să-l facă să rămână în picioare pe vecie.”

Prin înțelepciunea dată lui Solomon, Dumnezeu a vrut să fie cunoscut în toată lumea; cei care mergeau la Solomon puteau să se convingă personal, nu doar să audă adevărul despre un Dumnezeu creativ, care se descoperă în toate vietățile pământului, face dreptate fără părtinire și are un izvor nesecat de cunoștințe.

Știți care e cel mai lung cuvânt din lume? „Veșnicia”, pentru că nu se termină niciodată. Dar cel mai scurt cuvânt? „Acum”, pentru că de ceea ce facem acum, depinde veșnicia noastră.

Nu avem înțelepciunea lui Solomon pentru a influența marile puteri ale lumii, dar fiecăruia Dumnezeu ne-a dat o părticică de înțelepciune potrivită cu nevoile noastre și a celor mai mult sau mai puțin apropiați nouă. Dumnezeu ne oferă, dar nu ne obligă să primim. Dacă Dumnezeu e sursa noastră de înțelepciune, nu vom ajunge rău.

Pogăcean Iuliana, Ghid Asistent – Conferința Transilvania de Sud

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor