Prieten cu vrăjmașul

Când sunt plăcute Domnului căile cuiva, îi face prieteni chiar și pe vrăjmașii lui. Proverbe 16:7

Am crescut cu toții într-o cultură în care “nu poți” este servit de trei ori pe zi și o dată seara. Ne place să fim foarte “protectivi” și să-i “ajutăm” pe cei apropiați nouă prin sfaturi care să-i țină într-o “zonă de siguranță.” În cartea The Answer, John Assaraf și Murray Smith descriu acest concept astfel: “Până în momentul în care împlinești 70 de ani, ai auzit în medie formularea “Nu, nu poți” de 150.000 de ori. În schimb, “Da, poți” de doar 5.000 de ori. Ceea ce înseamnă 30 de “nu” pentru fiecare “da”. Cadrul perfect pentru a te convinge că nu poți.”

De cele mai multe ori, suntem blocați și confruntați cu o mulțime de obstacole. În primul rând, obstacolul de a câștiga aprobarea celorlalți. Așa că încerci fel de fel de soluții: haine de firmă, blugi rupți, telefoane cu mulți G și alte lucruri prin care vrei să demonstrezi că poți și tu. Vrei să intri în anumite cercuri și nu contează prețul pe care îl plătești. Suntem creați de Dumnezeu ființe sociale. De aceea, ne interesează care este opinia publică. Dar nu uita că, la final, nu felul în care ești te ține pe loc, ci ceea ce crezi că nu ești. Un autor necunoscut scria: “mai bine să fi urât pentru ceea ce ești decât să fi iubit pentru ceea ce nu ești.”

Un al doilea obstacol este comparația. Ce se întâmplă când te compari cu alții? Fie te percepi mai jos decât ceilalți și asta te descurajează, fie te vezi mai presus de ei și te face să devii mândru. Nici una dintre situații nu este benefică și nu te ajută.

Există, însă, un secret pe care dacă îl vei descoperi și implementa în viața ta, vei fi nu doar fericit, ci vei găsi și adevărata împlinire. Oamenii sunt schimbători și, de cele mai multe ori, egoiști. De ceea, nu trebuie să-ți calibrezi viața în funcție de ceea ce spun ceilalți și nici să te compari cu ei. Dumnezeu te-a creat într-un mod unic și are un plan special cu viața ta.

Ascultă sfatul înțeleptului: “Când sunt plăcute Domnului căile cuiva, îi face prieteni chiar şi pe vrăjmașii lui” (Prov. 16:7). Cei trei prieteni ai lui Daniel au înțeles acest lucru, fapt care i-a ajutat enorm. Chiar dacă mai erau și alți tineri evrei puși în fața alegerii de a se închina idolului la porunca împăratului, ei s-au hotărât să-i fie plăcuți lui Dumnezeu. Ca rezultat, Dumnezeu i-a făcut plăcuți înaintea dușmanilor, iar ca bonus i-a binecuvântat peste măsura așteptărilor.

Când vrei să fii plăcut lui Dumnezeu, devii ca El, iar oamenii vor observa diferența. Chiar dacă nu te vor plăcea, îți vor respecta bunătatea, onestitatea și credincioșia. Transformarea despre care vorbește înțeleptul aici nu este o schimbare în dreptul vrăjmașului, ci în dreptul celui care umblă pe calea Domnului. Umblarea cu El ne transformă și ne înnobilează cu trăsăturile Sale.

Nu uita! Singura persoană cu care trebuie să te compari ești tu însuți în raport cu etalonul, legea lui Dumnezeu. Misiunea ta este să devii mai bun decât ieri, privind la Domnul Isus, exemplul suprem. Aceasta va fi înțelepciunea ta înaintea oamenilor!

Eduart Tilihoi, Pastor – Conferința Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor