Când a auzit împăratul cuvintele din cartea legii, și-a sfâșiat hainele. 2 Împărați 22:11
Iată una din multele ocazii în care întâlnirea omului cu cuvântul lui Dumnezeu aduce o transformare extraordinară. Ce s-a întâmplat de fapt?
Iosia avea 8 ani atunci când a ajuns împărat. Despre Amon și Manase, tatăl, respectiv bunicul lui Iosia, citim că au făcut ce este rău înaintea Domnului. Într-un astfel de context binecuvântarea lui Dumnezeu nu se mai revărsa asupra poporului Său. Mai mult decât atât, aveau să sufere necazuri din partea inamicilor. Tabloul este unul cât se poate de sumbru.
Iosia, însă, “a făcut ce este bine înaintea Domnului şi a umblat în toată calea tatălui său David; nu s-a abătut de la ea nici la dreapta, nici la stânga.” (2 Împărați 22:2) El era preocupat de binele pe care putea să îl facă poporului, fiind conștient de importanța creării tuturor condițiilor pentru o bună închinare. Casa Domnului avea de suferit din cauza răutății predecesorilor săi, motiv pentru care a dat poruncă să se depună toate eforturile pentru repararea locașului de închinare.
Marele preot Hilchia a dat de știre împăratului, prin Șafan, unul din consilierii lui Iosia, că a fost găsită Cartea Legii. Ca unul care îl iubea pe Dumnezeu a ascultat cu atenție ce scria în aceasta. Deși era un om credincios, nu-i venea să creadă ce aude. Era îngrozit și dezamăgit de faptul că poporul nu ascultase de Dumnezeu.
Iosia, deși îl iubea pe Dumnezeu, împlinea voia Lui doar în firava lumină care reușise să străbată întunericul spiritual promovat de predecesorii săi. Într-o astfel de lumină păcatele nu păreau atât de mari. Însă atunci când aceste adevăruri aveau să lumineze întunericul gros care pusese stăpânire peste poporul lui Dumnezeu, împăratul ia poziție. Prin sfâșierea hainelor el nu face altceva decât să-și exprime profunda dezamăgire cu privire la ceea ce descopere.
Te invit să fi asemenea acestui împărat credincios. Să iei poziție de partea lui Dumnezeu ori de câte ori îți descoperă El frânturi din Cartea Vieții. Rămâi de partea adevărului!
Geo Mogheri, Pastor – Conferința Transilvania de Sud