“Prieten” sau PRIETEN?

Daniel a rugat pe împărat să dea grija treburilor ținutului Babilonului în mâna lui Șadrac, Meșac și Abed-Nego. Daniel însă a rămas la curtea împăratului. Daniel 2:49

Istoria lui Daniel este o istorie fascinantă a unui om atât de credincios și înțelept. Astăzi însă, în textul nostru, vedem o altă calitate a profetului, și anume: altruismul. Daniel, după ce s-a văzut instalat într-o poziție înaltă nu a uitat de prietenii lui, ci a cerut împăratului ca și ei să aibă un job demn de educația și pregătirea lor.

Ce diferență între Daniel și colegul lui Iosif de închisoare. Acesta din urmă, când s-a văzut eliberat, a uitat de cel care i-a fost aproape în cele mai grele momente ale vieții lui. Ca el sunt astăzi foarte mulți ”prieteni”. Când îi ajuți, sunt alături de tine, dar când au ajuns într-o poziție înaltă, au și uitat cum te cheamă.

Admir foarte mult viața lui Abraham Lincoln. Unul dintre dușmanii politici ai săi din primii ani, Edwin M. Stanton, avea față de el o atitudine extrem de tăioasă și de critică. Într-un discurs public, el la numit pe Lincoln “clovn viclean.” De asemnea, într-un alt discurs Stanton a spus: “este ridicol ca oamenii să călătorească până în Africa pentru a vedea o gorilă, când se găsește cu ușurință una în Springfield, Illinois”

Cât de jignit te-ai simți dacă aceste lucruri ar fi spuse despre tine în public?

Totuși Lincoln nu i-a răspuns niciodată acestuia, cel puțin nu cu aceeași monedă și nu l-a criticat niciodată.

Ulterior, a fost ales președinte al SUA și, având nevoie de un ministru al apărării, l-a ales pe Stanton, omul care-l discreditase fără milă. Când prietenii, nedumeriți, l-au întrebat pe Lincoln de ce a făcut această alegere, el a răspuns: ”Pentru că este omul cel mai potrivit”.

După mai mulți ani, Edwin, privind în interiorul sicriului unde se afla așezat Abraham Lincoln, a spus printre lacrimi: ”Aici zace cel mai mare conducător pe care l-a cunoscut lumea”. Neînțelegerea fusese în sfârșit înfrântă de spiritul răbdător și lipsit de răzbunare a lui Lincoln.

Când vei ajunge mare, într-o poziție importantă și respectată, cum îți vei trata prietenii și “prietenii”? Te vei răzbuna?

Vei fi amabil?

Vei încerca să-i ajuți?

Începe de azi să te comporți așa cum vrei să o faci atunci și deja ești un om important!

Olivian Huean, Pastor – Conferința Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video