Mai mult decât ești dator

Și, când s-au împlinit zilele pentru curățirea lor, după Legea lui Moise, Iosif și Maria au adus Pruncul la Ierusalim, ca să-L înfățișeze înaintea Domnului. (Luca 2:22)

Ce crezi, Dumnezeu știa cine este copilul lui Iosif și al Mariei? Sigur că știa, doar era Fiul lui Dumnezeu! Și cu toate acestea, Iosif și Maria au împlinit pentru El toate cerințele legii lui Moise, deși Isus era din veșnicie Fiul lui Dumnezeu, deci mai mare decât Moise. La evrei exista obligația ca fiecare băiat să fie consacrat Domnului. Acest lucru se făcea ca o amintire a făgăduințele lui Dumnezeu că va da pe da pe Fiul Lui pentru mântuirea oamenilor. De asemenea, întâiul născut al unei familii trebuia răscumpărat în amintirea faptului că la ieșirea din Egipt, Dumnezeu a salvat viața întâilor născuți ai evreilor.

Acum hai să ne gândim puțin. Nu-i așa că ceea ce au făcut Iosif și Maria este ciudat? Adică să respecți un obicei care era obligatoriu pentru toți ceilalți, știind că băiatul înfățișat lui Dumnezeu era chiar Fiul lui Dumnezeu. De altfel nu este singura ocazie în care Isus a făcut lucruri pe care nu era dator să le facă. De ce S-a botezat Isus, era păcătos? De ce a plătit taxa pentru templu, când nu era dator s-o facă? De ce a spălat picioarele ucenicilor în camera de sus? De ce a făcut Isus mai mult decât era dator?

În timp ce nouă ne este greu uneori să ne facem datoria, Isus a făcut de multe ori mai mult decât era dator să facă. De fapt El nu era dator să facă nimic pentru noi, dar ne-a iubit atât de mult încât în final S-a lăsat atârnat pe cruce, scuipat, pălmuit, biciuit, complet dezbrăcat și batjocorit de trecători. De ce? Cred că motivul este că ne-a iubit. Iar gestul părinților de a-l consacra Domnului ca pe un copil obișnuit înseamnă că Isus nu a pretins nicio secundă să fie tratat diferit. Din păcate El nu a fost tratat nici măcar ca un om obișnuit, ci ca un tâlhar.

Data viitoare când vei simți că tu ai dreptate deși nu te crede nimeni, adu-ți aminte de Isus care a făcut încă de la naștere mai mult decât era dator să facă.

Gândește-te la un lucru pe care îl poți face astăzi și prin care să depășești așteptările celorlalți.

Dorin Cristea, Director Tineret Conferință – Conferința Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor