Pocăința la sangvinici

Și Petru și-a adus aminte de vorba, pe care i-o spusese Isus: „Înainte ca să cânte cocoșul, te vei lepăda de Mine de trei ori” .Și a ieșit afară și a plâns cu amar. (Matei 26:75)

Unul dintre cele mai spectaculoase personaje biblice este Petru. Poate pentru că este foarte cunoscut și mediatizat dar eu cred că mai ales datorită temperamentului său.

Dacă încercăm să-l punem în șabloanele creionate de către Hypocrate, Petru este sangvinicul perfect. Este volubil și expresiv, popular, charismatic, are mereu primul cuvânt, uneori vorbește înainte ca să fie conștient de ceea ce spune, este pe scurt și în apă și în foc fără nici o ezitare. În general sangvinicii nu sunt persoane rău intenționate, numai că fiind super extrovertiți intră mereu în încurcături. Aceasta îi face uneori să fie capabili de a pune una lângă altă idei sau concepte ireconciliabile.

La prima vedere se poate afirma cu convingere că mai nimeni cu un astfel de comportament nu poate să fie mântuit. Că cea mai sigură cale spre mântuire este să-și schimbe temperamentul. Să devină mai introvertit, mai reținut, mai tăcut. Numai că acest lucru este imposibil. Temperamentul este materialul din care ești construit și asta nu se poate schimba. Dacă ești creat din granit nu poți să te transformi din lemn de santal vei rămâne pentru toată viața granit. Dar poți fi un granit șlefuit, un granit înnobilat, un granit care poate suporta orice fără să riposteze, sau mai clar un granit pocăit.

Da, ai citit bine!

Și cel mai aprig temperament poate să fie modelat, înnobilat, șlefuit pentru împărăția lui Dumnezeu. Ceea ce ești prin creație nu este o scuză sau un dezavantaj ci modul prin care Dumnezeu a ales să îți duci lupta vieții tale. Petru sangvinicul care era gata să pună mâna pe sabie a fost în stare să plângă. Doar cei cu adevărat puternici pot să plângă pentru greșelile lor și să le părăsească fără să caute scuze. Așa a devenit Petru un sangvinic pocăit. Până la sfârșitul vieții el a rămas cu același temperament dar trecut prin transformarea lacrimilor pocăinței.

Rugăciunea ta de astăzi să fie ca Dumnezeu să te înnobileze pentru ca la fel ca Petru să poți depăși și cele mai negre momente ale vieții.

Ruben Atomei, Director Asociat Conferință – Conferința Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor