Speranță dincolo de aparențe

Martorii și-au pus hainele la picioarele unui tânăr, numit Saul. (Fapte 7:58 up)

Acest verset descrie martirajul lui Ștefan. La acest eveniment a participat în mod activ Saul din Tars. „El era prin descendență iudeu, cetățean roman, educat la Ierusalim de către cel mai eminent dintre rabini. A fost inițiat în toate legile și tradițiile părinților. Saul împărtășea, într-o măsură deplină speranțele și aspirațiile, mândria semeață și prejudecățile nestrămutate ale națiunii sale.” Schițe din viața lui Pavel, pag. 7

Acest tânăr fariseu promițător, care a persecutat Biserica lui Dumnezeu și al cărui zel pentru această lucrare îi speriase pe creștini, a fost impresionat de ceea ce a văzut în timpul procesului judecății și morții lui Ștefan. Fără să bănuiască cineva, Duhul Sfânt începuse procesul de convertire a unuia dintre cei mai temuți persecutori ai Bisericii Sale. Pentru convertirea lui Saul, Duhul Sfânt s-a folosit de mărturia, credința și statornicia de care Ștefan a dat dovadă în acea ocazie.

În acest fel, unul dintre cei mai buni farisei, dar și cel mai înverșunat și neobosit persecutor al Bisericii a fost câștigat pentru Hristos, devenind astfel cel mai capabil apărător și cel mai de succes vestitor al Evangheliei. A fost cel care a luptat cu formalismul iudaic, cu filozofia păgână și cu forma înjositoare a închinării acesteia.

Prin convertirea lui Saul, noi cei de astăzi, avem de învățat o lecție care să ne dea încredere și curaj în ceea ce privește mărturia pe care trebuie să o dăm în această lume. Poate vom întâlni persoane care vor avea o atitudine ostilă față de noi, pentru simplul fapt că suntem copii ai lui Dumnezeu și dăm mărturie prin viața noastră și prin cuvânt despre Domnul Hristos și dragostea Sa. În aceste situații, poate ne gândim că un astfel de om, care este atât de violent prin vorbire și atitudine față de noi, nu va putea fi câștigat niciodată pentru cauza lui Hristos, însă convertirea lui Pavel ne arată că Dumnezeu poate transforma astfel de oameni.

Dacă vom avea ocazia să dăm mărturie în astfel de situații să nu ne descurajăm. Să dăm pe față credință, statornicie și să manifestăm dragostea lui Dumnezeu. Să ne gândim că Dumnezeu ne folosește pentru a atrage de partea Sa pe cel în care nu vedem decât un împotrivitor și prigonitor al cauzei Sale.

Lazăr Andrei Valentin, Pastor – Conferința Oltenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video