Dar Domnul i-a zis: „Du-te, căci el este un vas, pe care l-am ales, ca să ducă Numele Meu înaintea Neamurilor, înaintea împăraților, și înaintea fiilor lui Israel; (Fapte 9:15)
Episodul convertirii lui Pavel și transformarea lui din prigonitor la lui Isus în urmaș al acestuia, ne descoperă cât de incapabil suntem să acceptăm faptul că cineva care a făcut lucruri greșite nu le va mai face. Pentru cel greșit punem o etichetă care riscă să nu mai fie schimbată niciodată. Orice explicație nu mai este suficientă pentru a ne elibera de gândul negativ dedicat acelei persoane. Oricât de multe lucruri bune ar face, ele devin invizibile din cauza etichetei pe care am stabilit-o.
Pe când eram în clasa a patra aveam un coleg tare retras și marginalizat. Singurele prostii pe care era în stare să le facă erau nimicuri menite să atragă atenția celorlalți ca există și el. Tot în acea perioadă printre noi a apărut moda să ne cumpărăm câte un briceag cu mânerul în formă de pește. Era la mare căutare să ai un așa obiect și statutul tău devenea automat mai proeminent din moment ce dețineai unul. Mare lucru nu făceam cu bricegele noastre în afară de un joculeț în care trebuia să arunci briceagul în diferite feluri si să-l înfigi în pământ pentru a câștiga. Colegul nostru timid și poate chiar un pic ciudat și-a legat o sfoară de vreo 30-40 cm de briceag și în una din pauze ca să arate cât de cool este el, se juca cu briceagul rotind sfoara în jurul mâinii înainte și înapoi. O altă învățătoare l-a văzut făcând acest lucru. L-a adus în fața învățătoarei noastre cu briceagul confiscat și cu precizarea că este cel mai rău copil pe care l-a cunoscut ea în toată cariera ei de 30 de ani. Toată clasa am bufnit în râs pentru că nici în cele mai negre vise nu te puteai gândi la acel coleg ca fiind o persoană rea. Până la sfârșitul anului școlar de câte ori avea ocazia învățătoarea îl apostrofa pe colegul nostru că este cel mai rău om cu putință.
În același fel ne comportăm de multe ori. Alegem să gândim simplist, să nu cercetăm lucrurile, dar să avem convingeri. Convingeri sub formă de prejudecăți care ne fac foarte mult rău. Analizează astăzi cu ce prejudecăți te confrunți și câte persoane nedreptățești prin ele. Este timpul să renunți la orice prejudecată. Ori de câte ori îți vine în minte imaginea negativă despre o persoană amintește-ți și calitățile lui. Dumnezeu să ne ajute să ne vindecăm de boala prejudecății.
Atomei Rubin, Director Asociat – Conferința Moldova