În ziua Sabatului am ieșit afară pe poarta cetății, lângă un râu, unde credeam că se află un loc de rugăciune. Am șezut jos, și am vorbit femeilor, cari erau adunate laolaltă. (Fapte 16:13)
Se pare că apostolul Pavel a fost un revoluționar la vremii lui și în domenii străine pentru contemporanii lui. Deși până în secolul trecut în mijlocul lumii civilizate încă se puteau întâlni discriminări cu privire la femei, Pavel încă din secolul întâi găsește o mare lipsă de normalitate în acest fapt. În acea perioadă o sinagogă putea fi legal constituită dacă avea un număr minim de bărbați. Femeile nu puteau avea o astfel de inițiativă dar asta nu le-a împiedicat să găsească o soluție pentru a se închina împreună. Faptul că Pavel merge să se închine împreună cu ele denotă că încă de la început creștinismul nu a agreat discriminările.
Dar oare de unde vin discriminările și cât de mult ne afectează ele. Se pare că ele au apărut odată cu apariția păcatului printre oameni. Atunci când vrei să vezi mereu clasamente și cauți motive pentru care ești superior altora de fapt adopți discriminări. Bărbații se simt superiori femeilor, iar acestea la rândul lor se cred mai importante decât bărbații. Există discriminări bazate pe rasă, pe religie, pe naționalitate, pe statutul social și probabil că pe măsură ce reușim să eliminăm vreo discriminare cu care conviețuim, alte două sau trei o înlocuiesc.
Încă din primele clase de la școală am simțit din plin ce înseamnă să fii discriminat. Pe lângă gândul aproape zilnic că cineva are ceva cu mine m-am mai ales cu încă o abilitate nedorită. Aceea de a reacționa la fel față de alții. Primul lucru care îmi sare în ochi este ceva diferit la cel din fața mea. În felul acesta pierd lucrurile importante și frumoase puse de Dumnezeu în fiecare persoană. Probabil că în mod inconștient am construit o realitate care semănă cu mine și cu gândurile mele și orice este diferit este considerat greșit. Lupt cu aceste gânduri zilnic și caut să nu i-au decizii pe baza lor.
Cum se poate oare rezolva problema discriminărilor? Soluția biblică este smerenia. „În smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuși.” Consideră pe oricine mai important decât tine. Fără să-ți afectezi imaginea de sine caută smerenia ca pe un exercițiu vindecător. Dumnezeu să îți ajute.
Atomei Rubin, Director Asociat – Conferința Moldova