Râvna

Pe când îi aștepta Pavel în Atena, i se întărâta duhul la vederea acestei cetăți pline de idoli. (Fapte 17:16)

O altă lecție importantă pe care o învățăm de la Pavel este râvna. Aceasta este definită ca fiind: imbold lăuntric puternic, pornire aprinsă spre ceva, însuflețire în muncă; sârguință, silință, zel.

Am apreciat întotdeauna zelul oamenilor pentru cauze nobile sau pentru orice fel de cauză. Cu ceva ani în urmă un grup de misionari mormoni au bătut la ușa noastră și i-am invitat să intre. Spre surprinderea lor i-am așezat la masă, am pus muzică cântată de Mormon Tabernacle Choir și i-am lăsat să spună ce aveau de spus. Au început timid să ne întrebe dacă avem credință în Dumnezeu, dacă l-am acceptat pe Isus ca Domn și alte întrebări de acest fel. Le-am spus că sunt credincios și că am absolvit o facultate de teologie și apoi cred că i-am surprins total. I-am întrebat cum reușesc să aibă atâta zel pentru credința lor, că aș dori să mă molipsesc și eu de acest zel. I-am lăudat pentru modul în care pun deoparte doi ani din viața lor și pleacă misionari în țări străine, pentru ceea ce face corul lor, mai sus amintit, pentru faptul că săptămânal susțin un adevărat concert profesionist deși toți sunt voluntari. Evident nu au știut să răspundă la nici una din întrebările mele. Aveau zel dar nu știau de unde și cum să-l de-a altora. Au rămas uimiți de întrebările mele iar eu am rămas uimit de lipsa răspunsurilor lor.

Am căutat mult timp răspuns la întrebarea cum să ai râvnă, cum să devii zelos? Mereu vedeam zelul și dedicarea altora pentru cauza lor și pe mine departe de acele simțăminte. Ba mai mult, și pentru acele domenii care mă interesau găseam pe cineva mai plin de râvnă decât mine. Cu greu am înțeles cum stau lucrurile. Râvna nu se caută, nu se adoptă, nu se poate crește. Ea vine odată cu dedicarea ta. Dedică-te în întregime unei idei și ceilalți vor vedea la tine zel. Este într-un fel măsură dragostei pe care o investești în ceva. O vorbă înțeleaptă spune că dacă iubești ceea ce faci nu vei munci nicio zi din viața ta.

Există cu siguranță în inima ta câteva lucruri frumoase pe care le iubești, fă o listă cu ele și apoi investește cât mai mult timp pentru ele. Doar așa vei avea râvnă pentru ele.

Atomei Rubin, Director Asociat – Conferința Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video