Aurul vorbelor

Toți greșim în multe feluri. Dacă nu greșește cineva în vorbire, este un om desăvârșit, și poate să-și țină în frâu tot trupul. (Iacov 3:2)

Înțelepciunea umană și cea populară au, inevitabil, rădăcini în cer și în Cuvânt. Și pentru că ne-am lenevit într-atâta încât parte din creierul nostru poartă numele Google, am accesat și eu „proverbe despre vorbe”… Iată câteva: „E destul o vorba ca să ai ceartă pe vecie.”; „Vorba puțină și mâncarea puțină niciodată nu strică pe om.”; „Vorbele meșteșugite și faptele necinstite înșală deopotrivă și pe înțelepți și pe proști.”; „Vorbele cele dulci deschid ușa cea de fier.”; „Cine vorbește seamănă, cine ascultă culege.”; „Și binele și răul din vorbă izvorăsc.”; „Unde e vorbă multă, acolo e treabă scurtă.”; „Vorba de rău se duce ca glonțul, iar cea de bine abia se aude.”; „Vorbele trec, faptele rămân.”; „Vorbește puțin, ascultă mult și niciodată nu vei greși.”; „Înnegrind pe altul nu te albești pe tine.”; „Omul după grai, ca clopotul după sunet, îndată se cunoaște.”; „După glas cunoști pe om și pe dobitoc.”; „Daca nu știi vorbi, taci ca să-ți fie casa casă și masa masă.”

Nu-i așa că poți spune și tu ceva despre vorbă? Cele mai cunoscute nici nu le-am ales, cu siguranță circulă prin on-line. Ceea ce adaugă Biblia este că orice om cumpătat își poate controla pornirile. Probabil ați văzut cum se „mână” (strunește, conduce) un cal – frâul este instrumentul de control, de educație și de deprindere a patrupedului cu cel care-l stăpânește (așa a zis Dumnezeu, în Geneza, nu?). Sunt diferite studii care asociază o anumită boală sau durere a unui organ cu ceva supărare plecând de la o atitudine, cuvânt sau simplu gest. Vorbele pot ucide (asta spune și Dumnezeu!). Gândește înainte de a spune ceva și nu după! Poate fi prea târziu.

Ureche Dinu, Ghid – Conferința Transilvania de Nord

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor