Rugăciunea făcută cu credință va mântui pe cel bolnav, și Domnul îl va însănătoșa; și dacă a făcut păcate, îi vor fi iertate. (Iacov 5:15)
Iacov, autorul textului pe care tocmai l-ai citit, a crescut în aceeași casă cu Domnul Isus. Din acest motiv convertirea lui, sau mai bine zis acceptarea lui Isus ca Mântuitor a durat mai mult. dar atunci când a avut loc a fost ca o iluminare care a dat sens întregii lui existențe. Citind epistola sa înțelegem creștinismul în modul cel mai practic și mai simplu cu putință. Iacov a văzut cu ochii lui pe Isus cum a trăit, cum a lucrat, cum s-a comportat cu ceilalți și a făcut din asta norma trăirii credinței lui. A scris și pentru noi epistola sa pentru a întregi învățătura biblică.
În vremea în care a trăit Iacov, vindecarea bolilor era ceva foarte rar. Din acest motiv o mare parte din lucrarea Domnului Isus a fost dedicată refacerii sănătății oamenilor. Desigur se practica și un fel de medicină rudimentară, uneori amestecată cu practici vrăjitorești sau cu ceva ce nu avea nici un rol în vindecare. În acest context Iacov face în acest text un mic tratat de medicină. Două ingrediente obligatorii sugerează acest tratat: rugăciune și credință.
Probabilitatea ca să ai legătură cu domeniul medical sau să te pregătești pentru a lucra în acest domeniu este foarte mare, așa că ia acest tratat ca pe o recomandare profesională. Știința medicală s-a dezvoltat foarte mult. Aproape că nu se mai poate face medicină fără o grămadă de aparate. Totuși, în nici o carte de medicină nu vei citi despre rolul rugăciunii și al credinței. Poate din această cauză odată cu dezvoltarea medicinei au apărut și mai multe și mai grave boli. Medicii creștini obișnuiesc să spună că ei doar tratează boala, iar Dumnezeu aduce vindecare.
Să-ți dea Dumnezeu o viața sănătoasă. Roagă-te pentru sănătatea ta și a altora. Dacă însă vei ajunge să suferi de vreo boală, pe lângă toate procedurile medicale pe care ești dispus să le accepți, adaugă rugăciunea și credința. Doar așa vei avea parte de vindecare și pentru trup dar și pentru suflet.
Atomei Rubin, Director Asociat – Conferința Moldova