Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. (Matei 6:33)
Te văd – chiar dacă sunt departe de tine – cu ochii scufundați în amestecul strălucitor de culori. Zâmbești, râzi, apoi te întristezi și o lacrimă ți se scurge pe obraz. Te înroșești, apoi văd mânie, spaimă, liniște și din nou zâmbet. O mulțime de stări pe care le trăiești intens în fața unui mic sau mare ecran. Îți este foame de ceva. Foame de… fericire!
Una dintre bucuriile copilăriei a fost caruselul. Apoi am auzit de montagne russe și visam la clipa când mă voi putea urca într-unul. Senzațiile alternante de tensiune și relaxare mă făceau să spun la coborâre că mai vreau încă o dată.
Oamenii din zilele noastre sunt prinși într-un vârtej al foamei după emoții pozitive. Studiile medicale ne spun că, datorită unor procese chimice și electrice care au loc la nivel cerebral, ajungem să trăim diverse stări, până la acea explozie luminoasă de emoții pe care noi o numim fericire. Responsabilii chimici în aceste reacții sunt o serie de hormoni: adrenalina, serotonina, dopamina, oxitocina, endorfinele etc. Pentru a obține starea de bine, suntem dispuși să ne oferim o serie de stimulente care sa ne facă să trăim chiar și artificial acele stări de beatitudine emoțională. Pentru unii, fericirea este o mâncare bună; pentru alții, doar mâncarea. Mulți dintre noi, în alergarea vieții, ne limităm doar la căutarea plăcerii.
Sensul verbului „a căuta” din versetul 33 este grecescul „zeteo”, care înseamnă „a-ți fi foame, a dori să te închini”. Este ceva ce vine dintr-o nevoie, este o foame de Împărăția lui Dumnezeu. Isus spunea că mâncarea Lui este să facă voia Celui ce L-a trimis. (Ioan 4.34) Tu cu ce îți potolești foamea de fericire? Pe ce cărări o cauți? În Proverbe, Solomon concluziona: „Cine cugetă la Cuvântul Domnului găsește fericirea și cine se încrede în Domnul este fericit!”. Cât despre celelalte necesare vieții, le vei primi ca bonus. Iar la sfârșit, o bucurie veșnică îți va încununa capul. (Isaia 35.10)
Astăzi, când te închini, gândește-te la viața lui Isus și la prioritățile tale, apoi roagă-L să îți îndrume pașii.
Adrian Petrache, Conducator de Zona – Conferința Banat